Puree z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z dyni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię myjemy i kroimy w paski o grubości ok 2-3 cm.

Puree z dyni - Krok 1

Krok 2

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C. Dynia ma być lekko zrumieniona i miękka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Puree z dyni - Krok 2

Krok 3

Ostudzoną dynię obieramy ze skórki.

Puree z dyni - Krok 3

Krok 4

Przekładamy ją do miski i blendujemy na gładkie puree.

Puree z dyni - Krok 4

Krok 5

Puree z dyni przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.

Puree z dyni - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowe puree z dyni można również zamrozić. Użyj go do Pumkin spice latte.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z dyniPuree z dyni

Dynia to warzywna królowa jesieni. Chyba nie ma drugiego warzywa, które tak jednoznacznie kojarzyłoby się z tą porą roku. Miłośnicy Halloween wydrążają z niej miąższ, tworząc efektowne lampiony. Z kolei fani rozgrzewających potraw zajadają się aromatyczną i gęstą zupą dyniową. Jest to jednak warzywo niezwykłe, więc warto poznawać receptury, które ukazują je w innym świetle. Dziś proponujemy zrobienie prostego purée z dyni, które będzie doskonałym dodatkiem do dania głównego.

Dla kogo?

Gotowanie to twoja pasja i nieustannie z dużą ekscytacją odkrywasz nowe przepisy? A może dopiero próbujesz odnaleźć swoje kulinarne powołanie? Niezależnie od tego, do której grupy należysz, poznaj z nami, jak zrobić purée z dyni. W bardzo prosty sposób urozmaicisz swoje posiłki.

Na jaką okazję?

W weekend masz trochę więcej wolnego czasu? Wykorzystaj go na przygotowanie dyniowego purée. Przełóż specjał do małych słoiczków – przechowywany w lodówce będzie nadawać się do zjedzenia nawet przez pięć dni. Zaoszczędzisz więc sporo energii w ciągu tygodnia, kiedy bywa trudno wygospodarować czas na przyrządzenie posiłków całkowicie od podstaw.

Czy wiesz, że?

Nie obieraj dyni ze skórki przed pieczeniem. Byłoby to zadanie dość uciążliwe. Pod wpływem działania wysokiej temperatury problematyczna część zmięknie i z łatwością usuniesz ją po wyjęciu warzywa z piekarnika.

Dla urozmaicenia:

Purée z dyni wzbogacisz przyprawami, które nadadzą mu wyrazu. Jakie przyprawy pasują do dyni? Wybór w tej kwestii jest szeroki! Warzywo doskonale smakuje z imbirem, curry, papryką chili, kuminem, kurkumą, tymiankiem oraz oregano.