Pita z halloumi - grecka: z farszem, wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
739 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

706 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1782 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann's Czosnkowym. Gotowe!

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz urozmaicić dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 09.05.2016

    Nie mamy PITAń, to jest pyszne :) pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowymGreckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym

Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z południa Europy? Nie kilka godzin lotu samolotem, lecz… pół godziny! Jak to zrobić? Wystarczy przyrządzić pitę z halloumi. Niewiele jest przepisów, które są uniwersalne jak pita grecka. Farsz do niej przygotujesz z użyciem warzyw i dodatków, które znajdziesz w najbliższym sklepie.

Dla kogo?

Pitę z halloumi polecamy dla tych, którzy przepadają za kuchnią grecką i kulinarnymi podróżami. Ci, którzy są na diecie śródziemnomorskiej, nie będą musieli martwić się o składniki pity greckiej! Farsz zawiera świeże i soczyste warzywa, np. paprykę, cebulę, rukolę i sałatę lodową oraz oliwki. Halloumi pita przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalne dania łączące ciepłe składniki z warzywami serwowanymi na zimno.

Na jaką okazję?

Możesz podać greckie pity w trakcie trwania meczu lub oglądanego wspólnie filmu. Przygotowanie halloumi pita to przyjemny sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Powinny ucieszyć się, gdy na ich talerzach zamiast standardowej kanapki z szynką znajdzie się pita z serem halloumi.

Czy wiesz, że?

Ser halloumi – jeden ze składników farszu do pity greckiej – tworzy się z mleka koziego i owczego. To połączenie nadaje picie z serem halloumi delikatnego, słodkiego posmaku.

Dla urozmaicenia:

Czujesz, że greckie pity smakowałyby jeszcze lepiej z dodatkiem mięsa? Możesz urozmaicić farsz do pity greckiej krewetkami lub grillowanym kurczakiem.