Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
średnie
1782 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.

Krok 2
Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.

Krok 3
Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.

Krok 5
Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann's Czosnkowym. Gotowe!


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz urozmaicić dodając do środka np. krewetki lub grillowanego kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z południa Europy? Nie kilka godzin lotu samolotem, lecz… pół godziny! Jak to zrobić? Wystarczy przyrządzić pitę z halloumi. Niewiele jest przepisów, które są uniwersalne jak pita grecka. Farsz do niej przygotujesz z użyciem warzyw i dodatków, które znajdziesz w najbliższym sklepie.
Dla kogo?
Pitę z halloumi polecamy dla tych, którzy przepadają za kuchnią grecką i kulinarnymi podróżami. Ci, którzy są na diecie śródziemnomorskiej, nie będą musieli martwić się o składniki pity greckiej! Farsz zawiera świeże i soczyste warzywa, np. paprykę, cebulę, rukolę i sałatę lodową oraz oliwki. Halloumi pita przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalne dania łączące ciepłe składniki z warzywami serwowanymi na zimno.
Na jaką okazję?
Możesz podać greckie pity w trakcie trwania meczu lub oglądanego wspólnie filmu. Przygotowanie halloumi pita to przyjemny sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Powinny ucieszyć się, gdy na ich talerzach zamiast standardowej kanapki z szynką znajdzie się pita z serem halloumi.
Czy wiesz, że?
Ser halloumi – jeden ze składników farszu do pity greckiej – tworzy się z mleka koziego i owczego. To połączenie nadaje picie z serem halloumi delikatnego, słodkiego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Czujesz, że greckie pity smakowałyby jeszcze lepiej z dodatkiem mięsa? Możesz urozmaicić farsz do pity greckiej krewetkami lub grillowanym kurczakiem.