Panini z vege nuggetsami i majonezem wegańskim
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
10 sztuk
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj roślinne nuggetsy. Rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do środka blachę z roślinnymi nuggetsami. Piecz je przez 10 minut.

Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Umyj pod wodą i osusz liście sałaty. Umyj pomidora i ogórka, a następnie pokrój je w plastry. Czerwoną cebulę obierz i również pokrój w plastry. Odstaw warzywa na później i zajmij się bułkami panini. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3
Wykorzystaj fakt, że piekarnik jest jeszcze rozgrzany – przełącz go tym razem na tryb grilla. Połóż na ruszcie przekrojone bułki panini i piecz je przez około 2 minuty na każdej ze stron.

Krok 4
Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na chwilę do przestygnięcia. Następnie posmaruj je Majonezem Hellmann's Vegan. Stopniuj jego ilość według uznania. Pamiętaj też, że bułki szybko wchłaniają majonez, więc bułki posmarowane tylko z jednej strony mogą się okazać zbyt suche.

Krok 5
Połóż bułki na talerz. Na ich dolne połówki połóż kolejno: po 2 liście sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka i czerwoną cebulę oraz roślinne nuggetsy. Na koniec przykryj kanapkę górną połówką bułki. Gotowe!


Dobra rada:
Podawaj panini na ciepło lub zapakuj je do lunchboksa i zjedz później. Kanapki będą smakować wyśmienicie jako danie obiadowe z frytkami i piklami. Nie obawiaj się też eksperymentów z innymi wegańskimi sosami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panini z vege nuggetsami i majonezem wegańskim
Być może zwykłe kanapki nie brzmią zbyt wymyślnie i nie wzbudzają ogromnej ekscytacji, ale wystarczy tylko podgrzać pieczywo i wybrać odpowiednie dodatki, by zamienić je w kuszące panini. Takiemu przysmakowi nie oprze się nikt! Chcesz dowiedzieć się, o co chodzi z wegańską alternatywą kurczaka i majonezu? Zapoznaj się z naszym przepisem, a wszystko stanie się jasne.
Dla kogo?
Jedzenie jak największej ilości warzyw i produktów pochodzenia roślinnego zaleca się każdemu. Obawiasz się, że oznacza to jadłospis oparty wyłącznie na zielonej sałacie? Nic bardziej mylnego! Wegańskie panini przekona do siebie największego sceptyka.
Na jaką okazję?
W panini zmieściliśmy tyle wyśmienitych składników, że z powodzeniem można uznać je za sposób na niebanalny obiad w środku tygodnia. Pieczywo podawane na gorąco sprawdzi się również jako kolacja po intensywnym dniu.
Czy wiesz, że?
Wegańską alternatywę dla kurczaka wykorzystasz w wielu innych potrawach. Roślinne nuggetsy można włożyć do wnętrza burgera lub zamienić je w podstawę sałatki.
Dla urozmaicenia:
Zaopatrz się w wegańską alternatywę sera. Pod wpływem zapiekania cudownie wzbogaci smak reszty składników we wnętrzu kanapki.