Naan z roślinnym mięsem mielonym
NOWY PRZEPIS
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
450 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odsącz pieczone papryki i zmiksuj je w blenderze z kminkiem, czosnkiem i cynamonem na gładki sos.
Krok 2
Posmaruj chlebki naan sosem paprykowym i połóż na nich roślinne mięso mielone.
Krok 3
Ułóż chlebki naan na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz je w piekarniku przez 15 minut.
Krok 4
W tym czasie obierz granata i wsyp nasiona do miseczki. Upieczonego chlebki nann posyp granatem, orzechami włoskimi, rukwią wodną i wegańską alternatywą jogurtu kokosowego.

Dobra rada:
Jeśli nie możesz dostać rukwii wodnej zastąp ją rukolą lub listkami młodego szpinaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naan z roślinnym mięsem mielonym
Czy można połączyć dwie dość wyraziste kuchnie – azjatycką i włoską? Zdecydowanie tak, czego najlepszym przykładem jest roślinna naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym. Za jej egzotyczny smak odpowiada mieszanka przypraw – kminku i cynamonu, a także dodatek granatu oraz grillowanej papryki. To świetna alternatywa dla klasycznych chlebków z dodatkiem warzyw, które chętnie serwujemy jako przystawki lub przekąski. Spróbujcie przygotować przepis na naan foccacię bez mięsa – będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka ciekawych inspiracji na urozmaicenie codziennego menu. Wegańska naan focaccia z roślinnym mięsem mielonym przypadnie do gustu również miłośnikom orientalnych kuchni.
Na jaką okazję?
Na każdą! Chlebki świetnie sprawdzą się jako przystawka podczas domowej imprezy, ale także jako przekąska podczas długich filmowych wieczorów.
Czy wiesz, że?
Chlebek naan w kuchni indyjskiej często zastępuje sztućce. Wystarczy oderwać kawałek świeżego pieczywa, a następnie nabrać nim zaserwowaną potrawę.
Dla urozmaicenia:
Rukiew wodna w przepisie na wege naan foccacię może zostać zastąpiona rukolą lub liśćmi młodego szpinaku.