
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
1 łyżka
4 sztuki
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój koper włoski w cienkie półplastry. W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj koper i gotuj go 2 minuty, po czym wyjmij, a do płynu dodaj zielony groszek. Świeży gotuj około 5 minut – do momentu, gdy będzie zupełnie miękki, a mrożony gotuj tylko 2 minuty. Następnie dodaj go do kopru, aby zupełnie wystygł.

Krok 2
W powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i odstaw go na bok, by wystygł. Pokrój pęczek rzodkiewek w półplastry.

Krok 3
Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem, dodaj schłodzone warzywa (koper oraz zielony groszek) i pokrojone rzodkiewki.

Krok 4
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Krok 5
Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski z jajkiem
Chłodnik litewski to pyszna zupa, podawana zazwyczaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kwaśną śmietaną. Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, świetnie sprawdza się w upalne dni. W klasycznej wersji danie przygotowywane jest z gotowanej botwinki z dodatkiem warzyw. Poza sezonem możesz jednak zastąpić botwinkę koprem włoskim, a zamiast ogórka i rzodkiewki dodać np. groszek z puszki. Jeśli chcesz zaserwować gościom coś nowego, podaj w chłodniku jajka przepiórcze. Czas gotowania ich na twardo jest krótszy niż w przypadku jaja kurzego – wystarczy zaledwie pięć minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, co znacznie ułatwi obieranie ze skorupek. Gotowy chłodnik litewski wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin i podawaj dobrze schłodzony. Udekoruj go świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, listkami bazylii lub koperkiem. Zielony kolor ziół będzie doskonale kontrastował z intensywnie fioletowym odcieniem chłodnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że jest to zupa doskonała – nie tylko na upały.