Chłodnik z ziemniakami - litewski: ogórkowy | Przepisy.pl pixel

Chłodnik z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
1336 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.

Chłodnik z ziemniakami - Krok 3
43

Opinie o przepisie

  • Jakub Kowalski

    Jakub Kowalski , 12.09.2017

    wow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Koczan

    Jola Koczan , 16.08.2017

    To musi być pyszne.Jutro na obiad podam.W te upaly...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Orlicki

    Andrzej Orlicki , 23.07.2014

    .. Miareczko a czy konsultowałaś ten przepis z posłem Niesiołowskim / odnośnie praw autorskich wykorzystania szczawiu / ???????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Lalik

    Jolanta Lalik , 23.07.2014

    proszę dzisiaj o ten chłodnik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Adamczewska-Królikowska

    Danuta Adamczewska-Królikowska , 22.07.2014

    Mnie się nie podoba w tym przepisie ta "zupa ogórkowa" z kartonu (z chemią oczywiście w środku).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Dudkowska

    Elżbieta Dudkowska , 22.07.2014

    chłodnik Niesiołowskiego...!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Masajada

    Łukasz Masajada , 22.07.2014

    Smacznego tym co lubią;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Socha

    Irena Socha , 22.07.2014

    Nie przepadam za chłodnikami, ale lekko podgrzana? Dla mnie zupa to ciepła zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Grochulski

    Mirosław Grochulski , 22.07.2014

    Naprawde. Boski mialem przyjemnosc go robic na polnym szczawiu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Braszka

    Katarzyna Braszka , 22.07.2014

    Gdzie można takie pyszności zjeść?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kryski

    Krzysztof Kryski , 22.07.2014

    Szczaw już jest ale brakuje mirabelek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Miler

    Wioleta Miler , 22.07.2014

    Musi byc pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kukliński

    Tomasz Kukliński , 22.07.2014

    szczaw ....... fuuuuuuuuuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gwazdacz

    Barbara Gwazdacz , 22.07.2014

    no ty sprubowalas mojego golabka,bylo mniam,mniam,,chetnie sprubuje twojego chlodnika mniam,mniam:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Anna Niemiec-Kubiak

    Beata Anna Niemiec-Kubiak , 22.07.2014

    szkoda tylko, że ta zupa ogórkowa "z torebki" :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arnold Kowalczyk

    Arnold Kowalczyk , 22.07.2014

    chłodno i głodno ; a gdzie męsko!!!....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kucharski

    Kamil Kucharski , 22.07.2014

    co to za problem zrobić chłodnik do tego nie trzeba korzystać z książki takie zeczy to ma się w glowie a najprostrzy chłodnik to zmrozony kompot z wiśni z zimnym makaronem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski , 22.07.2014

    Zupa Niesiołowskiego ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Szmyd

    Łukasz Szmyd , 22.07.2014

    Chyba bosski roman

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Podsiadło

    Krystyna Podsiadło , 22.07.2014

    Kiedy taki robisz to przyjade???/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Lena

    Magda Lena , 22.07.2014

    Fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Andrzejewski

    Andrzej Andrzejewski , 22.07.2014

    ....piwoooo!!!!!zimne .....boski chłodnik!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Koch

    Helena Koch , 22.07.2014

    Chłodnik samemu zrobić od a do z " bez torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zając

    Piotr Zając , 22.07.2014

    syf...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Lisowski

    Stanisław Lisowski , 22.07.2014

    Monika?? Ja Ci dam darmozjada!!!! Czy ty widziałaś ??? boskiego człowieka Bu cha cha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wilczyński

    Roman Wilczyński , 22.07.2014

    dla Niesiolowkiego ten szczawik....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Borek

    Monika Borek , 22.07.2014

    Bo to boski chłodnik dla boskiego człowieka !! :) ( ambrozja dla mitycznych darmozjadów :P )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Kopera Michałowska

    Wioletta Kopera Michałowska , 22.07.2014

    Tereniu czekamy jutro na chłodna zupke....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Lisowski

    Stanisław Lisowski , 22.07.2014

    Jaki bóg??? kiedykolwiek?? jadł coś takiego?? Oni mieli AMBROZJĘ!! I jeszcze coś !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Trojanowska

    Bogusława Trojanowska , 22.07.2014

    Kusisz!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z ziemniakamiChłodnik z ziemniakami

Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień. Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące. Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków. Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły. Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach. Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź. Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru. Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami. Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki. Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.