
Składniki
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.

Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z ziemniakami
Chłodnik z młodymi ziemniakami to genialny sposób na przyrządzenie obiadu w letni dzień. Liście szczawiu nadają mu wyrazisty kwaskowaty smak, a kawałki świeżego ogórka i rzodkiewki są chrupiące. Pierwszym krokiem do przygotowania chłodnika jest ugotowanie młodych, starannie umytych, ziemniaków. Gdy będą już miękkie, wyjmij je z wody i odłóż, aby ostygły. Opłukane liście szczawiu pozbaw łodyżek, pokrój w paski i zblanszuj w gotującej się wodzie po ziemniakach. Do powstałego w ten sposób warzywnego wywaru dodaj błyskawiczną zupę ogórkową w proszku. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie przestudź. Ogórek oraz rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj, wraz z jogurtem naturalnym, do schłodzonego wywaru. Całość dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowy chłodnik podawaj z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka oraz młodymi ziemniakami. Zupę udekoruj drobno posiekanym, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, a także cząstkami rzodkiewki. Ugotuj znakomite letnie danie z naszym przepisem na chłodnik.