Chłodnik litewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

heart
1942 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1597 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Chłodnik litewski - Krok 1

Krok 2

Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Chłodnik litewski - Krok 2

Krok 3

Dodaj starte warzywa.

Chłodnik litewski - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Chłodnik litewski - Krok 4

Krok 5

Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.

Chłodnik litewski - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

90

Opinie o przepisie

  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 23.08.2018

    Po co jeszcze barszcz w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Abłażej

    Lucyna Abłażej , 28.06.2016

    nie wywar z burakow tylko boteinka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kuś-Salamon

    Iwona Kuś-Salamon , 27.06.2016

    Właśnie dziś zjadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 27.06.2016

    Przepis jest ok.nie musimy sztywno trzymać się bulionetek,gotujmy botwinkę tak jak mama zdrowo,doprawmy do własnego gustu i smaku i cieszmy się pysznym chłodnikjem.Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zonia Switajska

    Zonia Switajska , 27.06.2016

    MARYSIU...... RENIU DOBRZE GOTUJECIE ... miam ..miam ..można jeszcze taniej zrobić...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Karecka

    Bogumiła Karecka , 27.06.2016

    tak.zapomniałam o koperku,dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Brzykcy

    Ewa Brzykcy , 27.06.2016

    plus koperek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Brzykcy

    Ewa Brzykcy , 27.06.2016

    jasne! oczywiste :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dudek

    Krystyna Dudek , 27.06.2016

    Są indywidualne gusta i smaki i nie jest powiedziane,że

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaro Kwiat

    Jaro Kwiat , 27.06.2016

    Szczególnie "Bulionetka Knorr" jest tam najważniejsza, musiałbym chyba być oczadziały, żeby coś tak wspaniałego jak chłodnik litewski zepsuć takim syfem, osobiście polecam zastąpić ten dodatek koperkiem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Petaś

    Małgorzata Petaś , 27.06.2016

    no litości , toto jest nazywane chłodnikiem ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Karecka

    Bogumiła Karecka , 27.06.2016

    To nie jest chłodnik,chłodnik to wywar z buraków czerwonych + jogurt naturalny + kefir + odrobina octu,soli,cukru i pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować i na koniec dodać startą na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek zielony.Wymieszać.Ugotować jajko na twardo,przekroić na połowę ,położyć na głębokim talerzu i zalać mocno schłodzonym chłodnikiem. To jest prawdziwy i pyszny chłodnik!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Urbszys

    Bozena Urbszys , 27.06.2016

    Wygląda apetycznie,smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Głuchowski

    Wiesław Głuchowski , 27.06.2016

    Polecam aplikacje przepisy pl,,,(sklep play)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Spiewak

    Boguslawa Spiewak , 27.06.2016

    Cudna potrawa wszystko z grzadki i nie tylko - piekne zdrowe kolorowe i zawsze na czasie letnim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Prus

    Lech Prus , 27.06.2016

    Wlasnie zjadlem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lewandowska

    Alicja Lewandowska , 27.06.2016

    Znam to od dziecięcych lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Ławrynowicz

    Karol Ławrynowicz , 27.06.2016

    Takiego jaki moja mama robiła to nie spotkałem w żadnej restauracji ani nie ugotował mi nikt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sobkowicz

    Monika Sobkowicz , 27.06.2016

    Ktoś zauważył że w przepisie jest bulionetka a dodawany jest barszcz z torebki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Anna Kokotkiewicz

    Gosia Anna Kokotkiewicz , 27.06.2016

    Uwielbiam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Morzywołek

    Michał Morzywołek , 27.06.2016

    A ja mało lubię Litwinów to chłodnika tez nie lubuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Szczotka

    Ryszard Szczotka , 27.06.2016

    Wygląda pysznie ichba tak smakuje pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Szturo

    Dariusz Szturo , 27.06.2016

    Lubię chłodnik, ale prześlij dobry przepis na barszcz ukraiński

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Busse

    Jerzy Busse , 27.06.2016

    Mieliśmy w sobotę. :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Engler

    Mariola Engler , 27.06.2016

    Ja pare dni temu zrobiłam i taki mniamniusi był !!! ^_^

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Woźniak

    Tadeusz Woźniak , 27.06.2016

    mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pawelczak

    Urszula Pawelczak , 27.06.2016

    Smacznego ,,,uwielbiam ,,mniam ,,,mniam ,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sampolska

    Grażyna Sampolska , 27.06.2016

    U mnie stała pozycja gdy pokaże się młoda botwinka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski , 27.06.2016

    SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mackiewicz

    Beata Mackiewicz , 27.06.2016

    Na te upały wspanialy

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewskiChłodnik litewski

Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Warto umieścić w nim również starte warzywa. Aby uwydatniały właściwości orzeźwiające gotowego dania, dodaj je dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu buraczanej podstawy. Dzięki temu będą chrupiące. Sprawdzi się zielony ogórek i rzodkiewka, jeśli chcesz jednak urozmaicić smak gotowej zupy, wykorzystaj np. cukinię lub rukolę, która charakteryzuje się ciekawym, lekko orzechowym posmakiem. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na połówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Dzięki niemu przygotowanie smacznej potrawy będzie wyjątkowo proste.