
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

Krok 2
Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

Krok 3
Dodaj starte warzywa.

Krok 4
Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.

Krok 5
Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Warto umieścić w nim również starte warzywa. Aby uwydatniały właściwości orzeźwiające gotowego dania, dodaj je dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu buraczanej podstawy. Dzięki temu będą chrupiące. Sprawdzi się zielony ogórek i rzodkiewka, jeśli chcesz jednak urozmaicić smak gotowej zupy, wykorzystaj np. cukinię lub rukolę, która charakteryzuje się ciekawym, lekko orzechowym posmakiem. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu. Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym na połówki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Dzięki niemu przygotowanie smacznej potrawy będzie wyjątkowo proste.