
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij tłuczkiem i natrzyj przyprawą Knorr. Ogórka i cebulę pokrój w plastry, cebulę obsmaż na patelni.

Krok 2
Na każdy płat mięsa nałóż plaster ogórka i łyżkę podsmażonej cebulki. Zawiń brzegi, a następnie zroluj cały płat. Zabezpiecz wykałaczką przed rozwinięciem.

Krok 3
Zrazy obsmaż na patelni z obu stron, a następnie zalej 300 ml wody oraz dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Duś pod przykryciem przez 15 minut.


Dobra rada:
Idealnym dodatkiem do zrazów jest kasza, np. gryczana.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy schabowe duszone w cebulce
Zrazy to potrawa z podsmażonego mięsa, duszonego wraz z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Jest to przepis, który znany był już w kuchni staropolskiej. Wypróbuj koniecznie to smaczne, przyrządzane z zaledwie kilku składników, danie. Podczas zakupu schabu wieprzowego zwróć uwagę na kolor i strukturę mięsa – powinno być jędrne, o czerwono-różowej barwie, z przecinającymi je białymi nitkami tłuszczu. Plastry mięsa o grubości około 1 cm, delikatnie rozbij tłuczkiem i przypraw. Zanim dodasz cebulę do schabu, delikatnie ją podsmaż, dzięki czemu stanie się miękka. Na plastry mięsa ułóż pokrojone kawałki ogórków i cebulę. Zrolowane zrazy przebij wykałaczką, która utrzyma je w odpowiedniej formie. Podsmażone na patelni porcje duś pod przykryciem w aromatycznym sosie przez kilkanaście minut. Zrazy schabowe duszone w cebulce podawaj przyozdobione natką pietruszki, z dodatkiem kaszy gryczanej, gotowanych lub zapiekanych ziemniaków albo z surówką z białej kapusty. Przekonaj się, jak wspaniale smakują!