
Składniki
600 gramów
10 gramów
2 sztuki
4 plastry
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
400 mililitrów
10 gramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso na zrazy wołowe pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą do mięs Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Krok 2
Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Krok 3
Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Krok 4
Obsmaż zrazy wołowe z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Zrazy w sosie własnym duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Krok 5
Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Zrazy wołowe podawaj oblane sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe w sosie własnym
Rolady wołowe w sosie własnym to potrawa zaczerpnięta z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Przygotowywane przez nasze babcie i mamy zrazy wołowe, od lat wpisują się w kanon domowych przysmaków. Rozbite plastry mięsa zyskują wyjątkowy charakter w towarzystwie musztardy, boczku i ogórków kiszonych. Smak aromatycznej wołowiny doskonale komponuje się z farszem, a całość rozpływa się w ustach. Zrazy wołowe w sosie własnym podawaj na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem – każdy z wariantów pasuje rewelacyjnie.
Dla kogo?
Zrazy wołowe w sosie własnym szczególnie przypadną do gustu smakoszom mięsnych rarytasów. Co więcej, przepis na zrazy wołowe jest prosty w wykonaniu, a efekt wyśmienity. Dlatego każdy, nawet amator kulinarny, powinien sprostać zadaniu i przygotować roladki wołowe w sosie własnym. Wypróbuj przepis na zrazy wołowe w sosie własnym i skosztuj staropolskiego specjału.
Na jaką okazję?
Zrazy wołowe w sosie własnym są doskonałe na każdą okazję! Roladki wołowe w sosie własnym to świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub uroczyste spotkanie rodzinne. Zrazy wołowe podane na stół jako danie główne zrobią furorę, a goście na długo nie będą mogli o nich zapomnieć. Tradycyjne zrazy mogą okazać się Twoim daniem popisowym, a my Ci w tym pomożemy! Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Niegdyś zrazy wołowe były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia. Obecnie potrawa z powodzeniem pełni rolę wykwintnego dania. Zrazy wołowe w sosie własnym najczęściej przygotowuje się rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu, czyli z bardzo delikatnej część tuszy wołowej.
Dla urozmaicenia:
Poszukujesz wyśmienitych smaków podobnych do zrazów wołowych w sosie własnym? Roladki wołowe stanowią dobrą bazę mięsnego dania, więc gdy opanujesz już przepis na klasyczne zrazy z mięsa wołowego może warto poeksperymentować? Co powiesz na zrazy wołowe z pieczarkami? A może nieco bardziej wyraziste w smaku zrazy z chrzanem?