Tradycyjne zrazy wołowe w sosie własnym - przepis | Przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
273 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

740 osób wydrukowało

Pobierz pdf

785 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

2 sztuki

4 plastry

3 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

400 mililitrów

10 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso na zrazy wołowe pokrój wzdłuż włókien i lekko rozbij. Obsyp z obu stron Przyprawą do mięs Knorr. Z jednej strony posmaruj musztardą.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój w słupki, cebulę obierz i pokrój w grube piórka.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Na mięsie po stronie musztardy ułóż najpierw plaster boczku, tak żeby nie wystawał za mięso, następnie słupek ogórka, piórka cebuli i listek szałwii. Zawiń całość jak roladę i zepnij wykałaczką.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Obsmaż zrazy wołowe z każdej strony. Pozostałą cebulę posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na złoto, dodaj zrazy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, podlej wodą lub bulionem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Zrazy w sosie własnym duś do zmięknięcia mięsa około 30 minut.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięso wyjmij z garnka. Z sosu, który powstał podczas gotowania, zdejmij nadmiar tłuszczu. Odparuj pół płynu, żeby powstał sos. W razie konieczności dodaj do sosu mąkę rozrobioną z wodą i zahartowaną sosem. Dodawaj stopniowo, żeby sos nie wyszedł za gęsty. Zrazy wołowe podawaj oblane sosem.

Zrazy wołowe w sosie własnym - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Duszę rolady (bo tak je nazywamy) ok. 2 godzin. Podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Podczas dusenia trzeba często sprawdzać, czy woda nie odparowała, bo rolady "lubią" się przypalić. Dodanie soli na początku duszenia sprawi, że mięso nie zmięknie Solimy zawsze pod koniec duszenia. Rolady bardzo się kurczą po ugotowaniu, dlatego musimy liczyć ok 20 dkg na jedną porcję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka , 23.10.2019

    mięso kroimy w poprzek włókien nigdy wzdłuż...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.08.2016

    I na pewno twarde jak podeszwa! Musztarda i sol do bani sie nadaja a nie do wolowiny! 30 minut?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 13.02.2016

    No rarytas

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe w sosie własnymZrazy wołowe w sosie własnym

Rolady wołowe w sosie własnym to potrawa zaczerpnięta z kuchni staropolskiej, w szczególności szlacheckiej oraz myśliwskiej. Przygotowywane przez nasze babcie i mamy zrazy wołowe, od lat wpisują się w kanon domowych przysmaków. Rozbite plastry mięsa zyskują wyjątkowy charakter w towarzystwie musztardy, boczku i ogórków kiszonych. Smak aromatycznej wołowiny doskonale komponuje się z farszem, a całość rozpływa się w ustach. Zrazy wołowe w sosie własnym podawaj na gorąco z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi lub pieczywem – każdy z wariantów pasuje rewelacyjnie.

Dla kogo?

Zrazy wołowe w sosie własnym szczególnie przypadną do gustu smakoszom mięsnych rarytasów. Co więcej, przepis na zrazy wołowe jest prosty w wykonaniu, a efekt wyśmienity. Dlatego każdy, nawet amator kulinarny, powinien sprostać zadaniu i przygotować roladki wołowe w sosie własnym. Wypróbuj przepis na zrazy wołowe w sosie własnym i skosztuj staropolskiego specjału.

Na jaką okazję?

Zrazy wołowe w sosie własnym są doskonałe na każdą okazję! Roladki wołowe w sosie własnym to świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub uroczyste spotkanie rodzinne. Zrazy wołowe podane na stół jako danie główne zrobią furorę, a goście na długo nie będą mogli o nich zapomnieć. Tradycyjne zrazy mogą okazać się Twoim daniem popisowym, a my Ci w tym pomożemy! Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Niegdyś zrazy wołowe były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia. Obecnie potrawa z powodzeniem pełni rolę wykwintnego dania. Zrazy wołowe w sosie własnym najczęściej przygotowuje się rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu, czyli z bardzo delikatnej część tuszy wołowej.

Dla urozmaicenia:

Poszukujesz wyśmienitych smaków podobnych do zrazów wołowych w sosie własnym? Roladki wołowe stanowią dobrą bazę mięsnego dania, więc gdy opanujesz już przepis na klasyczne zrazy z mięsa wołowego może warto poeksperymentować? Co powiesz na zrazy wołowe z pieczarkami? A może nieco bardziej wyraziste w smaku zrazy z chrzanem?