
Składniki
600 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę oczyść i ugotuj w kaczym tłuszczu z dodatkiem tymianku i majeranku. Odcedź i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zmiksuj na gładką masę, dodaj koniak i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Przetrzyj przez sito. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany.

Krok 2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej mlekiem i śmietaną. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia jabłek, a następnie je odcedź. Zmiksuj z małą ilością soli i przetrzyj przez sito.

Krok 3
Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, połóż na wierzchu skórkę z chleba pokrojoną w słupki i zwiń w roladkę.

Krok 4
Przesmaż zrazy na patelni na złoto z każdej strony, dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.

Krok 5
Do powstałego sosu z duszenia dodaj sos Knorr i zagotuj. Zrazy podawaj polane sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką to doskonała propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy lubią połączenia mięsa i soczystych owoców. Potrawa idealnie nadaje się na różne okazje – zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mięsa wołowego, wątróbki drobiowej, sosu do pieczeni oraz jabłka. Przygotowanie dania zacznij od oczyszczenia i ugotowania wątróbki. Następnie zmiksuj ją na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie owocowego purée – wystarczy, że obrane i pokrojone jabłka zalejesz mlekiem i śmietaną (całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kilka minut). Plastry wołowego mięsa posmaruj z jeden strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, po czym zwiń w roladę. Usmażone zrazy serwuj polane gęstym sosem, razem z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe faszerowane wątróbką. Życzymy smacznego!