
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę. Podobnie pokrój cebulę, paprykę oraz ziemniaki.

Krok 2
Przesmaż cebulę ze słodką papryką. Następnie dodaj mięso, koncentrat pomidorowy i smaż chwilę na mocnym ogniu. Oprósz mąką.

Krok 3
Mięso zalej 600 mililitrami wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, która podkreśli smak potrawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (uzupełniając ewentualnie płyn).

Krok 4
Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie. Dopraw majerankiem i ostrą papryką. Podawaj z pieczywem lub kaszą.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz węgierski
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny sos i mnóstwo papryki – słodkiej, ostrej, kolorowej! Tak w skrócie można podsumować przepis na idealny gulasz węgierski, który od dawna robi furorę w polskich domach. Przepis na gulasz po węgiersku powinien znaleźć się w repertuarze każdego szefa kuchni.
Dla kogo? Do zrobienia gulaszu po węgiersku proponujemy wykorzystać piękną sztukę wołowiny, kilka rodzajów papryki słodkiej, odrobinę chili i całą masę przypraw, takich jak liście laurowe, ziele angielskie i suszony, bardzo aromatyczny, majeranek. Tego ostatniego nie żałuj, gdy przygotowujesz gulasz węgierski – musi być go czuć i widać. Gulasz po węgiersku zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, w których przenikają się różnorodne smaki.
Na jaką okazję? Obiad dla całej rodziny gotowy w zaledwie godzinę. Wypróbuj nasz przepis na gulasz węgierski z papryką, a zyskasz pomysł na bardzo uniwersalne danie jednogarnkowe. Gulasz po węgiersku podasz również podczas świątecznego spotkania w dużym gronie gości.
Czy wiesz, że? Na Węgrzech gulasz podaje się z kluseczkami z lanego ciasta, w Polsce najchętniej jest jadany jako gulasz wołowy z ziemniakami. W tym przepisie ziemniaki są już w gulaszu, więc danie jest jeszcze prostsze i szybsze.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na gulasz po węgiersku możesz także dorzucić ulubione grzyby, cukinię lub marchew. Całość niech dusi się w sokach własnych i wodzie z koncentratem pomidorowym, dzięki czemu wszystkie składniki gulaszu węgierskiego zyskają czas, by połączyć się w niezrównany specjał.