Bogracz z kluseczkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Bogracz z kluseczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

heart
955 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2879 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3548 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 litr

1 szczypta

1 szczypta

kluski:

100 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z łyżką słodkiej papryki. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, ściągnij skórkę, a następnie przekrój na pół i pozbądź się nasion.

Bogracz z kluseczkami - Krok 1

Krok 2

Papryki, cebule, pomidory oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, marchewkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry. Ząbek czosnku rozgnieć .

Bogracz z kluseczkami - Krok 2

Krok 3

W garnku roztop smalec, dodaj cebulę i słodką paprykę w proszku – smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone mięso, kostkę rosołową wołową Knorr i duś chwilę.

Bogracz z kluseczkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz marchewkę i rozgnieciony czosnek. Zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Dodaj pokrojone ziemniaki.

Bogracz z kluseczkami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z posiekaną natką oraz taką ilością wody, aby powstało jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę, uformuj podłużne, cienkie kluski przypominające sznurówki, a następnie krój w 2-3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.

Bogracz z kluseczkami - Krok 5

Krok 6

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i ziemniakami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę i dopraw do smaku ostrą papryką, kminkiem oraz solą - jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupę podawaj bardzo gorącą.

Bogracz z kluseczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

7

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 06.05.2024

    Najlepsz przepis na bogracz jaki miałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jante52@o2.pl

    Jante52@o2.pl , 11.10.2023

    dobra receptura bardzo mi smakował bogracz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ja

    Ja , 29.12.2022

    Super przepis Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Furmaniak

    Asia Furmaniak , 11.12.2019

    Robiłam dzisiaj, wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czyżyk

    Ewa Czyżyk , 28.04.2019

    Robiłam bogracz z tego przepisu ,jest pyszny , jutro kolejny raz . Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia  szejn

    Basia szejn , 13.10.2016

    pyszotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Anna Duda

    Krzysztof Anna Duda , 03.01.2016

    Moj pierwszy bogracz gotowy, mam nadzieje ze bedzie smakowal mojej calej rodzince. super przepis krok po kroku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z kluseczkamiBogracz z kluseczkami

Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami soczystej wołowiny, wzbogaciliśmy kluseczkami domowej roboty. To danie przypominające gulasz Węgrzy często uzupełniają ziemniakami lub kluskami z lanego ciasta, ale nasze małe kopytka ulepione błyskawicznie z mąki i jajek, to dla nich doskonała alternatywa. Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na bogracz z kluseczkami i ciesz się bogatym smakiem mięsno-warzywnej kompozycji.

Dla kogo? Gęstą zupę bogracz z kluseczkami polecamy wszystkim kucharzom, którym zależy na sprytnym gotowaniu i zarządzaniu czasem. Jest wypełniona smakowitymi kąskami i na tyle treściwa, by pełnić funkcję pełnego dania obiadowego. Przystawka nie będzie konieczna, gdy zdecydujesz się na przygotowanie przepisu na bogracz z kluseczkami!

Na jaką okazję? Bogracz z kluseczkami to szybki i bardzo konkretny obiad dla całej rodziny. Lepiej od razu ugotować go więcej, bo jak każde danie jednogarnkowe, także i nasz bogracz świetnie nadaje się na wynos np. jako lunch do pracy. Poczęstuj nim znajomych w porze kolacji, gdy zasiedzicie się przy stole. Rozgrzewający bogracz – przepis tradycyjny z kluseczkami doceniony zostanie zwłaszcza w chłodne dni.

Czy wiesz, że? Bogracz z kluseczkami doskonale znosi ponowne odgrzewanie – co więcej, na drugi dzień od przygotowania jest nawet nieco lepszy. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadającego się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy, by zjeść porcję podczas przerwy.

Dla urozmaicenia: Odrobina rozmarynu nada zupie bardziej intrygujący aromat. Do przepisu na bogracz z kluseczkami możesz dodać pokrojone w dość grube plastry pieczarki.