Bogracz - przepis tradycyjny na zupę po polsku | Przepisy.pl pixel

Bogracz tradycyjny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

283

heart
1131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 opakowania

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wołowinę opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Bogracz tradycyjny - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę ok. 1x1 cm.

Bogracz tradycyjny - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Dopraw kminkiem.

Bogracz tradycyjny - Krok 3

Krok 4

Do obsmażonych składników wlej wodę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Całość mieszaj do momentu, aż się zagotuje, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Bogracz tradycyjny - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • bezimienny

    bezimienny , 21.09.2021

    heh nie wiem jak wam mi tam smakowalo na ostro i na slodko zdrowia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sobstyl

    Teresa Sobstyl , 07.08.2018

    Bogracz jest niedokonczony a gdzie kluseczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sadowska

    Teresa Sadowska , 10.12.2017

    Ten majonez do ciasta pierogowego jest fantastyczny. Ciasto łatwiej się zarabia i nawet ja z jedna mniej sprawna ręka dałam radę . Dziękuje i pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 15.11.2017

    Bardzo często korzystam z Waszych propozycji i moja rodzinka jest zachwycona. Dziękuję Wam za wspaniałe inspiracje.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 15.11.2017

    Dzięki Państwu za fantastyczne przepisy. Palce lizać Gratulacje i pięknie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz tradycyjnyBogracz tradycyjny

Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na polskich stołach gości bardzo często. Mięsna zupa gulaszowa sprawdza się w czasie codziennych obiadów i bardziej uroczystych domowych wydarzeń. Domowi szefowie kuchni cenią go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na stosunkowo krótki czas przygotowania. Chrupiące warzywa i soczyste mięso w bograczu – taka kompozycja doskonale sprawdzi się jako danie na kolację rodzinną lub wizytę gości.

Dla kogo?

Przepis tradycyjny na bogracz uwzględnia wołowinę. Słuszne kawałki mięsa przyprawione wyrazistą w smaku mieszanką przypraw zadowolą każdego smakosza. W towarzystwie papryki i pomidorów stworzą naprawdę pyszne danie. Punkt obowiązkowy w jadłospisie wszystkich osób zafascynowanych kulinariami węgierskimi i smacznymi wariacjami na ich temat.

Na jaką okazję?

Bogracz węgierski można ugotować w tradycyjnym garnku, ale rewelacyjnie sprawdza się też inny sposób – żeliwny kociołek umieszczony nad ogniskiem. Potrawa przygotowywana nad ogniem będzie miała niesamowity smak, a kolacja na świeżym powietrzu zamieni się w wyjątkową ucztę. Aura nie sprzyja biesiadom na zewnątrz? Serwujcie bogracz tradycyjny w czasie dowolnej imprezy jako gorące danie, które będzie miłą odmianą od „zimnej płyty”.

Czy wiesz, że?

Nazwa potrawy pochodzi od węgierskiego słowa „bogrács”, używanego przede wszystkim w kontekście kociołka, w którym tradycyjnie przyrządza się wieloskładnikowe dania nad ogniskiem. Naczynie można rozpoznać po charakterystycznym kształcie, rozszerzającym się ku górze.

Dla urozmaicenia:

Jak zrobić bogracz? Przepis idealny dla każdego może oznaczać coś odmiennego. Część kucharzy używa mięsnych kawałków zwykle przeznaczanych na gulasz. Część wybiera łopatkę lub pręgę. Potrawa będzie smakować inaczej w zależności od rodzaju i proporcji użytych przypraw. Kuchnia węgierska słynie z pikanterii. Jeśli jednak nie przepadacie za bardzo mocnymi smakami, ostrą paprykę zamieńcie na większe ilości papryki słodkiej oraz kminku. Nadal będzie aromatyczne, ale nie ogniście.