Bogracz z dzika, jelenia – zupa z dziczyzny | Przepisy.pl pixel

Bogracz z dzika (jelenia, sarny)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

500 gramów

500 gramów

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 1

Krok 2

Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 2

Krok 3

Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 3

Krok 4

Dodaj 2 kostki Knorr oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - Krok 4
59

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kowalski

    Krzysztof Kowalski , 11.11.2015

    dobry przepis - pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kuczyński

    Jacek Kuczyński , 05.11.2015

    Knorr ? Mnnnnnnniaaaaammmmm!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Kosiacki

    Karol Kosiacki , 05.11.2015

    A ja kiełbaskę z dzika podjadam he, he!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Balińska

    Ewa Balińska , 04.11.2015

    Zjadłabym kiedy zaprosisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Nowak

    Marta Nowak , 04.11.2015

    Jestem weganką, won mi z tablicy :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Cieszynski

    Ryszard Cieszynski , 04.11.2015

    Czy mięso było badane na włośnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Slabon

    Danuta Slabon , 04.11.2015

    Lubię bogracz ale nie dziczyzne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Pietrucha

    Mieczysław Pietrucha , 04.11.2015

    W tym wypadku nazwa bogracz to przekłamanie , to tak jakby pierogi ruskie zrobić z mięsem i kapustą np.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ernestyna Ratajczak

    Ernestyna Ratajczak , 04.11.2015

    Uwielbiam bogracz moja specjalnosc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maria

    Maria Maria , 04.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Duda

    Damian Duda , 04.11.2015

    MNIAM MNIAM SAME PYSZNOŚCI ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 04.11.2015

    Jadłam i robiłam bogracz, ale z wołowiny, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kasza

    Joanna Kasza , 04.11.2015

    Wygląda fajnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 04.11.2015

    Miam miam..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Godleś

    Elzbieta Godleś , 04.11.2015

    Tylko nie dziczyzna!!!!!!!!!!!!!!!! dziczyzna tylko w lesie, warzywny gulasz + przyprawy też jest pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donna Jur

    Donna Jur , 04.11.2015

    Ja tak robię każdy gulasz ! Dużo jarzyn,mniej mięsa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 04.11.2015

    Dziczyznę trzeba umnieć wpierw dobrze mięso z dziczyzny sprawić . A przyżądzanie jej nie jest takie trudne . Dobrze przyżądzić dziczyzne mało kto potrafi . Gotować mało kto nie potrafi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Ochnik

    Paweł Ochnik , 04.11.2015

    Koleżanki jestem głodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Filipowicz

    Małgorzata Filipowicz , 04.11.2015

    Nie musi być dziczyzna.Jest to potrawa węgierska i robi się ją najczęściej na bazie wołowiny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Blok

    Roman Blok , 04.11.2015

    Smakowicie wygląda ,a jak smakuje .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Waleczek

    Leszek Waleczek , 04.11.2015

    Nie róbcie smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Orszak

    Agata Orszak , 04.11.2015

    Nareszcie coś z mięskiem.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dyk-Orlikowska

    Ewa Dyk-Orlikowska , 04.11.2015

    to jak tojest ? BOGRACZ czy BORGACZ ?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Mazur

    Leszek Mazur , 04.11.2015

    Zrób kiedyś ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Stiller

    Ewa Stiller , 04.11.2015

    TO WSZYSTKO ŚWIETNE - TYLKO Z TĄ DZICZYZNĄ TRUDNIEJ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zurek Dorota

    Zurek Dorota , 04.11.2015

    W ANGLII ROBIO TAKIE SAME TYLKO INNA NAZWA Z WOLOWINY- JADLAM ONI TO GOTUJA NA WOLNYM OGNIU NIE WIEM CZEMU U NAS MÓWIA ZE WITAMINY UCIEKAJA..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jaworek

    Anna Jaworek , 04.11.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Adamski

    Mariusz Adamski , 04.11.2015

    ALE PYCHOTKA MNIAM MNIAM CALUSKI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Binda

    Zdzisław Binda , 04.11.2015

    ...w polskim/skromniejszym wydaniu nie musi być dziczyzna....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Salapski

    Wojtek Salapski , 04.11.2015

    Pan Lukasz ma absolutnie rację!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bogracz z dzika (jelenia, sarny) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bogracz z dzika (jelenia, sarny)Bogracz z dzika (jelenia, sarny)

Jeżeli chcesz poznać smak pysznej dziczyzny, to koniecznie zostań z nami i zobacz na przepis! Zupa gulaszowa z jelenia jest niezwykle aromatycznym oraz sycącym posiłkiem, który zaspokoi największy głód. Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak wiele walorów skrywa w sobie dziczyzna. Smacznego!

Dla kogo?

Zupa gulaszowa z dzika, jelenia lub sarny to danie dedykowane fanom mięs. Soczyste kawałki tych specjałów mają specyficzny smak, który jest mocno wyczuwalny w potrawie. Zupa gulaszowa z dziczyzny sprawdzi się również w menu fanów aromatycznych dań. W naszym przepisie przypraw zdecydowanie nie brakuje! 

Na jaką okazję?

Połączenie mięsa z dzika z ziemniaczkami i innymi warzywami to zestaw doskonały na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Jest niezwykle aromatyczne i bardzo apetyczne. Mięso z przepisu możesz zastąpić mięsem jelenia lub sarniną. Zupa z dziczyzny będzie za każdym razem nieco inaczej smakować.

Czy wiesz, że?

Dziczyzna to mięso niezwykle szlachetne i smaczne. W polskiej kuchni towarzyszy nam od zawsze – lubowali się w niej rycerze, sarmaci i szlachta. Do dziś bogracz z dzika stanowi wyzwanie dla kucharza i rarytas dla jedzących. Spróbujesz? Zdecydowanie warto przyrządzić samodzielnie bogracz z dzika. 

Dla urozmaicenia:

Możesz eksperymentować z każdym rodzajem mięsa, ale bez względu na to, które wybierzesz, pamiętaj o zalewie. Dziczyznę na gulasz dobrze jest potrzymać przez noc w uniwersalnej marynacie, dzięki której kawałki mięsa będą idealnie miękkie i kruche. Tak przyrządzony bogracz z jelenia zachwyci najbardziej wymagających smakoszy.