Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
łatwe
1832 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
4 sztuki
700 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrojone w kostkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrojoną cebulką. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki.

Krok 2
Do mięsa dolej 700 ml zimnej wody. Całość gotuj do momentu, aż mięso i ziemniaki staną się miękkie – około 30 minut.

Krok 3
Pod koniec gotowania dodaj odcedzoną fasolę.

Krok 4
Ugotowany wywar zapraw zupą Knorr. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Gotową zupę, jeśli zachodzi taka potrzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dopraw zupę łyżeczką ostrej papryki w proszku. Dodatkowo dobrze jest ją zaprawić łyżką przecieru pomidorowego.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne danie obiadowe, które nie traci swoich walorów smakowych, jeśli jest podgrzewane na drugi dzień. Świetnym dodatkiem do niego może być np. biała fasola. Wykorzystaj konserwową w sosie pomidorowym lub suszoną, wcześniej namoczoną w wodzie – dzięki czemu szybciej się ugotuje. Połącz ją np. ze słodką lub pikantną papryką oraz ostrą cebulą (czerwoną, białą lub dymką). Składniki te dobrze skomponują się z kawałkiem wieprzowiny. Sięgnij po łopatkę, szynkę lub zrazówkę. Podkreśl smak mięsa, podsmażając je na patelni, aż lekko się zarumieni. Niezbędny do zupy gulaszowej jest również wyrazisty bulion z włoszczyzny. Warzywa później możesz zaserwować jako dodatek do dania lub wykorzystać do innej potrawy, na przykład sałatki jarzynowej z majonezem. Na koniec potrawę tę zapraw przecierem pomidorowym, dzięki czemu będzie miała wyrazisty kolor i pomidorowy posmak. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, dodaj do niej ziemniaki. Zupę podawaj na ciepło, udekorowaną kleksem kwaśnej śmietany. Wypróbuj ten przepis.