
Składniki
400 gramów
10 plastrów
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
4 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę pokrój w cienkie plastry i ułóż je między kawałkami folii spożywczej. Mięso rozbij dobrze tłuczkiem.

Krok 2
Rozbite mięso oprósz przyprawą Knorr, następnie posmaruj musztardą i posyp majerankiem. Na wierzchu każdego kawałka wołowiny ułóż plasterek boczku, kiszonego ogórka i podsmażoną cebulę. Całość zroluj, zakładając boki mięsa do środka. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Krok 3
Zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej je 400 ml zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Całość duś około 30-40 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje.

Krok 4
Na koniec gotowy sos dopraw kostką rosołową drobiową Knorr, która podkreśli smak duszonego mięsa. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane to jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować tę klasyczną potrawę. Będziesz do niej potrzebować dobrej jakości chudego mięsa wołowego, najlepiej z udźca. Pokrój je w cienkie plastry i rozbij starannie tłuczkiem do mięsa, umieszczając je wcześniej między kawałkami folii spożywczej. Aby wołowina nabrała bardziej wyrazistego smaku, natrzyj kotlety mieszanką suszonego majeranku, ostrej musztardy sarepskiej oraz przyprawy do mięs. Do nadziewania zrazów użyj plastrów boczku, podsmażonej cebuli i kawałków kiszonego ogórka. Całość zwiń i zabezpiecz wykałaczką, aby mięso nie rozpadło się w trakcie smażenia. Obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, po czym zalej zawartość naczynia wodą i duś całość z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak przyrządzone mięso będzie miękkie i soczyste. Gotowe zrazy podawaj na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, polanej powstałym podczas duszenia sosem. Smacznego.