Soczyste i chrupiące udka pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste i chrupiące udka pieczone

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

141

heart
4603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2070 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj też łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 1

Krok 2

Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 2

Krok 3

Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż do niego udka i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250 °C. Po tym czasie zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz dodatkowe 10 minut.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Obok kurczaków umieść kilka pieczonych ziemniaków, w ten sposób będziesz miał pełny obiad.

88

Opinie o przepisie

  • Magda Maciak

    Magda Maciak , 29.09.2019

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Hyży

    Jadwiga Hyży , 14.09.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    smacznr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Jedlickova

    Asia Jedlickova , 03.11.2016

    Palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  pgo

    Agnieszka pgo , 01.08.2016

    bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • echarkiewicz

    echarkiewicz , 11.04.2016

    naprawdę przepyszny kurczak polecam :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lebica

    Natalia Lebica , 05.04.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Zenkner

    Wieslawa Zenkner , 12.02.2016

    pyszne,soczyste, pikantne i slodko-winne,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bahus pl

    bahus pl , 04.02.2016

    Przepraszam nie wiem czemu przeskoczyło mi na ten przepis ... komentarz dotyczył tego ... https://www.przepisy.pl/przepis/soczyste-i-chrupiace-udka-pieczone-video#query=soczyste%20i%20chrupi%C4%85ce%20udka%20pieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bahus pl

    bahus pl , 04.02.2016

    Fail... Staram się właśnie uratować ten przepis i po rzeczonych 30 minutach plus 15 na dopieczenie (45) w 190 stopniach mięso wyszło na wpół surowe, robione w naczyniu żaroodpornym najpierw pod przykryciem a później bez. Ja ze swojej strony przełożyłem do rękawa i dopiekam ponownie jeszcze przez około 20 minut i 10 minut (pałki odwrócone) na chrupko. Mam tylko nadzieję że smak marynaty będzie dobry. Moim zdaniem to 50 minut na pieczenie plus 10-12 minut na dopiekanie bez przykrycia. Należy też podkreślić że video nie pochodzi z tego przepisu... mimo iż faktyczne czasy pieczenia w przepisie są inne niż w video... i polecam trzymać się tych z filmu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk , 10.01.2016

    wszystkim smakowało, więc pewnie nic nie sknociłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 16.09.2015

    Panierka wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przepisy Dietetyczne

    Przepisy Dietetyczne , 23.07.2015

    ooo takie przepisy to my lubimy, zabieram do notesu http://tiny.cc/fooder

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Lewandowska

    Katarzyna Lewandowska , 21.07.2015

    Jadę z pracy, jestem głodna,a jak zobaczyłam te udziole to teraz jestem mega głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Chowaniec

    Zbigniew Chowaniec , 21.07.2015

    Głodny wszystko zje, nawet drumstiki.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.07.2015

    Iotr, smakują jeszcze lepiej! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Forszpaniak

    Genowefa Forszpaniak , 21.07.2015

    Super pyszne☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Achim

    Jo Achim , 21.07.2015

    Tylko tarte dyle w papilotach !!! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Grabska

    Ewa Grabska , 21.07.2015

    Pyszne jeszcze prosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kieloch

    Iza Kieloch , 21.07.2015

    Dobre@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gwóźdź

    Piotr Gwóźdź , 20.07.2015

    wyglądają świetnie ,ciekawe jak smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jachimowicz Teresa

    Jachimowicz Teresa , 20.07.2015

    To sa lydki nie udka!Wygladaja wysmienicie a smakuja jeszcze lepiej.Wlasnie skonczylam obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kociemski

    Józef Kociemski , 20.07.2015

    Tylko ta cytrynka biedna, wymordowana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Maciejewska

    Małgorzata Maciejewska , 20.07.2015

    Były dzisiaj na obiad ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rutkowska

    Barbara Rutkowska , 20.07.2015

    A póżniej kolejka do lekarzy,bo tu kłuje,tam piecze...zgaga pali....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa , 20.07.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Tudruj

    Bożenna Tudruj , 20.07.2015

    w taki upał udka bleee 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Juszczak

    Małgorzata Juszczak , 20.07.2015

    PADLINOZERCY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 20.07.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Stanislawski

    Piotr Stanislawski , 20.07.2015

    JA TEŻ TAK ROBIĘ NA OBIAD,I BEZ OKAZJI...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste i chrupiące udka pieczone Soczyste i chrupiące udka pieczone

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

To smaczny i prosty przepis na aromatyczne i soczyste udka z kurczaka. Jednak ja lubię go przyrządzać na ostro - dodaję do marynaty łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.