Kurczak po myśliwsku – udka w sosie grzybowym | Przepisy.pl pixel

Kurczak po myśliwsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

136

heart
2581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2091 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek, ogórek i kurczaka pokrój w kostkę, a cebulę w półplastry. Boczek przesmaż, dodaj kawałki mięsa i cebulę. Smaż, aż kurczak się zarumieni. Dodaj ogórek, Ketchup Hellmann's Pikantny, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 1

Krok 2

Sos grzybowy wymieszaj z 300 ml wody i wlej do garnka.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 2

Krok 3

Wszystko duś pod przykryciem około 10 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić na koniec odrobiną majeranku.

Kurczak po myśliwsku  - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Tomasz Protasewicz

    Tomasz Protasewicz , 16.02.2019

    właśnie zjadłem pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Sauer (Saperancki)

    Bartosz Sauer (Saperancki) , 12.11.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Michalik

    Jacek Michalik , 21.05.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Granatowa

    Aleksandra Granatowa , 28.08.2016

    Pycha, ale polecam trochę dosolić ;-) chyba że macie słone ogórki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dorota winnicka

    dorota winnicka , 22.06.2016

    Bardzo,bardzo dobre.Ja podałam z makaronem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kuciejczyk

    Łukasz Kuciejczyk , 18.03.2016

    Pyszne Żona Zadowolona ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystian Kuczyński

    Krystian Kuczyński , 28.02.2016

    Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Trzaska

    Paweł Trzaska , 21.02.2016

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 06.12.2015

    smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Karwowska

    Marlena Karwowska , 08.06.2015

    łatwy w przygotowaniu i przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Strąk

    Ewelina Strąk , 15.05.2015

    robiłam wyszedł świetny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po myśliwsku Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku to proste danie o wyrazistym smaku, uzyskanym dzięki połączeniu wędzonego boczku, kiszonych ogórków oraz sosu grzybowego. Jego przygotowanie rozpocznij od pokrojenia w kostkę podudzia oraz filetu z piersi kurczaka, boczku i ogórków. Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem cebuli. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni i dodaj ogórek oraz pikantny ketchup. Błyskawiczny sos grzybowy w proszku wymieszaj z wodą i zalej nim zawartość garnka. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dorzucisz do niej garść leśnych grzybów, np. borowików. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, w którym mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Na koniec przypraw suszonym majerankiem. Kurczaka po myśliwsku podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną. Będzie się z nim również komponować sałatka z kiszonych ogórków i cebuli. Do dekoracji użyj gałązki świeżego koperku. Mamy nadzieję, że przyrządzanie obiadów z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.