Chicken pakora - przepis: placki indyjskie i kurczak | Przepisy.pl pixel

Indyjska pakora z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej wodę. Dodaj kolendrę, mąkę, wszystkie przyprawy Knorr oraz szczyptę soli. Wymieszaj 30s/obr. 2 aż ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli uznasz, że trzeba dodać 1-2 łyżki więc mąki, dodaj ją i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Warzywa oraz kurczaka pokrój w paski. Dodaj całość do naczynia miksującego i wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 3

Gotową mieszankę nakładaj na średnio rozgrzany głęboki olej i smaż aż pakora będzie rumiana i złocista. Po usmażeniu odcedź pakorę na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz smażyć w głębokim oleju możesz smażyć pakorę jak placuszki z niewielką ilością oleju na patelni. Gotową pakorę podawaj z cząstką limonki i skrop sokiem tuż przed podaniem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pakory doskonale pasuje dip jogurtowo-czosnkowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska pakora z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chutney pomidorowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska pakora z kurczakiemIndyjska pakora z kurczakiem

Choć dla wielu kucharzy kuchnia indyjska może wydawać się bardzo odległa, pakora z kurczakiem to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów, by zmniejszyć ten dystans. Kawałki soczystego mięsa i chrupiące warzywa połączone z oryginalnym ciastem na bazie mąki z ciecierzycy sprawią, że w kuchni zrobi się naprawdę interesująco.

Dla kogo?

Kurczak ma wielu fanów. Delikatne w smaku mięso łatwo jest połączyć z najbardziej różnorodnymi składnikami. Zamiast kolejny raz podawać go z sosem lub w formie kotletów, postawcie na indyjską pakorę z kurczakiem.

Na jaką okazję?

W Indiach danie funkcjonuje jako przekąska lub przystawka. Serwowana na gorąco i w towarzystwie ulubionej surówki pakora indyjska na polskich stołach zamieni się w niebanalną potrawę obiadową.

Czy wiesz, że?

Besan to nazwa mąki z ciecierzycy, stosowanej w indyjskich kulinariach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy Wam na zwiększeniu ilości warzywnych składników w przepisie na indyjską pakorę z kurczakiem, dodajcie do niego szpinak, brokuł lub kalafior.