Curry: kurczak, banany i mango z garam masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry: kurczak, banany i mango z garam masala

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżeczki

2 sztuki

2 cm

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę garam masala wsypujemy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy (często mieszając). Kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw – zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Uprażenie przypraw sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.

Krok 2

Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Do smażenia możemy użyć tłuszczu, jaki zbiera się w puszce z mlekiem kokosowym – jest tak samo dobry, jak zwykły olej. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz garam masala – smażymy kilka minut.

Krok 3

Obieramy owoce i kroimy w duże kawałki. Pomidory sparzamy i również obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy do kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, solimy do smaku, przykrywamy i dusimy tak długo, aż banany się rozpadną. Jeśli używamy przecieru pomidorowego – dodajemy pod koniec gotowania. Próbujemy, dodajemy sól (jeśli potrzeba). Podajemy z ryżem lub jemy jako samodzielne danie.

1

Opinie o przepisie

  • Rafał Glowski

    Rafał Glowski , 24.11.2019

    Bardzo dobra chociaż inna taką bardziej słodka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry: kurczak, banany i mango z garam masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka porowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej