Paella z owocami morza i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella z owocami morza i kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

12 sztuk

12 sztuk

200 gramów

8 sztuk

20 gramów

10 gramów

300 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.

Krok 3

Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.

Krok 4

Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.

Krok 5

Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.

1

Opinie o przepisie

  • Marzolena Lawrynowicz

    Marzolena Lawrynowicz , 17.05.2020

    Dopiero będę jeść napiszę pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella z owocami morza i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Casserole
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z owocami morza i kurczakiemPaella z owocami morza i kurczakiem

Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.