
Składniki
250 gramów
12 sztuk
12 sztuk
200 gramów
8 sztuk
20 gramów
10 gramów
300 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostki rosołowe Knorr, które zapewnią daniu głęboki aromat, zalej litrem wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej kurczaka, a gdy zrobi się lekko rumiany, odłóż go na bok i obsmaż małże, krewetki, kalmary. Po chwili smażenia przesuń je na skraj patelni.
Krok 3
Na patelnię dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj wtedy pomidory, podlej kilkoma łyżkami rosołu, dodaj nitki szafranu i całość gotuj ok. 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną, a szafran odda kolor.
Krok 4
Na patelnię dodaj ryż, dokładnie go wymieszaj z powstałym sosem i dodaj na powrót mięso. Całość podlewaj rosołem i mieszaj, aż ryż zrobi się na wpół miękki.
Krok 5
Na wierzchu ryżu ułóż wszystkie dary morza i podlej resztą rosołu. Patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 180⁰C na ok. 10-15 minut, aż ryż wchłonie wodę i zrobi się miękki.

Dobra rada:
Do ryżu dodaj czarne i zielone oliwki, a smak potrawy możesz nieco wzbogacić, dodając ostrą hiszpańską paprykę. Dobrym pomysłem jest też dodanie kiełbasy chorizo.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej