Mielone z cukinią: przepis na kotlety (z ryżem) | Przepisy.pl pixel

Mięso mielone z cukinią i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba ryże ugotuj w dwóch oddzielnych garnkach w dużej ilości osolonej wody. Ryż biały gotuj ok. 15 minut, natomiast ryż dziki ok. 30 minut.

Krok 2

Gdy ryże będą gotowe, odcedź je i wymieszaj ze sobą.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, cukinię na plasterki.

Krok 4

Na patelni podsmaż mięso. Gdy będzie rumiane, dodaj cebulę, posiekany rozmaryn i cukinię. Smaż wszystko ok. 10 minut.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej na patelnię z mięsem. Całość duś ok. 10 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Krok 6

Ryż podgrzej na patelni i przesyp na półmisek. Po wierzchu polej sosem. Potrawę udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięso mielone z cukinią i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z jarmużem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso mielone z cukinią i rozmarynemMięso mielone z cukinią i rozmarynem

Pyszna, pachnąca ziołami potrawa z mielonego mięsa i ryżu jest znakomitą propozycją na proste danie obiadowe. Do jej przygotowania wykorzystasz dwa rodzaje ryżu: dziki – o ciemnobrązowych, podłużnych ziarenkach, oraz basmati, który wyróżnia się subtelnym smakiem i lekko orzechowym zapachem. Pamiętaj, że pierwszy z nich wymaga dłuższego czasu gotowania. Ugotowane do miękkości ryże wymieszaj w jednym naczyniu i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż mieloną wołowinę, a po chwili dodaj pokrojoną czerwoną cebulę oraz cukinię. Do doprawienia użyj posiekanego świeżego rozmarynu, dzięki któremu nadasz potrawie delikatnie sosnowy aromat i znakomicie podkreślisz smak wołowego mięsa. Całość zalej błyskawicznym sosem bolognese w proszku wymieszanym z wodą i duś, aż płyn zgęstnieje. Ryż podgrzej i przełóż na półmisek, a następnie polej go mięsno-warzywnym sosem. Do dekoracji użyj gałązek rozmarynu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Smacznego.