Zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

80 mililitrów

3 sztuki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.

Zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie z wierzchu posmaruj oliwą, obsmaż na patelni grillowej z obu stron.

Zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone połącz z bułką wcześniej namoczona w mleku i odciśniętą. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, kminem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Dodaj orzechy włoskie. Farsz zawiń w plastry bakłażana, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ser. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną rozłóż na powierzchni bakłażanów, posyp tartym serem.

Zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i pozostaw zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Zapiekane bakłażany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone bakłażany podawaj z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane bakłażanyZapiekane bakłażany

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.