Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym - lazania | Przepisy.pl pixel

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
961 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

881 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1036 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

150 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

250 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 4

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, posmaruj ją masłem, na spodzie ułóż 8 płaty lazani, następnie połowę mięsnego farszu, czynność powtórz. Wierzch polej śmietaną, posyp startym serem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 °C.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 4

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, usmaż pozostałą cebulą z czosnkiem. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 3

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i czosnek, usmaż połowę na rozgrzanym oleju (1 łyżka), dodaj przecier pomidorowy, mięso łyżeczkę cukru i oregano. Całość smaż, aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy wymieszany w szklance wody Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty.

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 11.05.2023

    Nie zgadza się ilość sera na liście składników i w przepisie. Nie napisano, co zrobić z serem pokrojonym w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Przemek Plotka

    Przemek Plotka , 13.02.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Plotka

    Przemek Plotka , 13.02.2016

    smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip kokosowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania z mięsem mielonym i szpinakiemLazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Włoska zapiekanka, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Lazania, bo o niej mowa, przygotowywana jest na wiele sposobów. Dziś proponujemy lazanię z mięsem mielonym i szpinakiem. Aromat podsmażonej cebuli i czosnku miesza się tu z zapachem gałki muszkatołowej i oregano. Kremowa konsystencja farszu z aksamitnym sosem znakomicie kontrastuje z chrupiącą powierzchnią lazanii. Tworzy ją śmietana i starty ser, które pod wpływem wysokiej temperatury stopią się i przyrumienią, tworząc na potrawie smakowitą powłoczkę. Przygotowując tę potrawę, pamiętaj o dokładnym natłuszczeniu naczynia, w którym będziesz ją zapiekać – dzięki temu kolejne warstwy lazanii nie będą przywierać do blaszki, a ty z łatwością zaserwujesz kolejne jej porcje na talerze. Całość zapiekaj w piekarniku przez 40 minut i podawaj ciepłe, ale nie gorące. Wówczas najłatwiej się kroi.