Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
trudne
1036 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
150 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
250 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 4
Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, posmaruj ją masłem, na spodzie ułóż 8 płaty lazani, następnie połowę mięsnego farszu, czynność powtórz. Wierzch polej śmietaną, posyp startym serem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, usmaż pozostałą cebulą z czosnkiem. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce.

Krok 1
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, usmaż połowę na rozgrzanym oleju (1 łyżka), dodaj przecier pomidorowy, mięso łyżeczkę cukru i oregano. Całość smaż, aż mięso zrobi się zupełnie suche, dodaj wtedy wymieszany w szklance wody Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
Włoska zapiekanka, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Lazania, bo o niej mowa, przygotowywana jest na wiele sposobów. Dziś proponujemy lazanię z mięsem mielonym i szpinakiem. Aromat podsmażonej cebuli i czosnku miesza się tu z zapachem gałki muszkatołowej i oregano. Kremowa konsystencja farszu z aksamitnym sosem znakomicie kontrastuje z chrupiącą powierzchnią lazanii. Tworzy ją śmietana i starty ser, które pod wpływem wysokiej temperatury stopią się i przyrumienią, tworząc na potrawie smakowitą powłoczkę. Przygotowując tę potrawę, pamiętaj o dokładnym natłuszczeniu naczynia, w którym będziesz ją zapiekać – dzięki temu kolejne warstwy lazanii nie będą przywierać do blaszki, a ty z łatwością zaserwujesz kolejne jej porcje na talerze. Całość zapiekaj w piekarniku przez 40 minut i podawaj ciepłe, ale nie gorące. Wówczas najłatwiej się kroi.