Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

40 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

600 gramów

400 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.

Krok 2

Bataty ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulion Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.

Krok 5

Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree ze słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z zielonymi warzywami, np. fasolką szparagową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoliZapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

Wszelkiego rodzaju zapiekanki to zawsze dobra opcja na pyszny posiłek! Są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, możesz do nich dodać dowolne, ulubione składniki i zasmakują każdemu. Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli – może stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań?

Dla kogo?

Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, która skłania do kulinarnych eksperymentów. Produkty możesz komponować według uznania, ale jesteśmy pewni, że przepis na zapiekankę ze słodkich ziemniaków i fasoli zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Na jaką okazję?

Na obiad czy kolację – takie danie sprawdzi się wyśmienicie. Również jako dodatek do grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki są chętnie spożywane w wielu krajach, gdyż ta szczególna odmiana cechuje się znakomitym smakiem i. Są bardzo ważnym produktem żywnościowym na terenie Cilembu i okolicznych miejscowości Jawy Zachodniej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za czerwoną fasolą, do ziemniaczanej zapiekanki możesz bez problemu dodać jej białej odmiany – również tej w puszce.