Pikantna zupa warzywna z soczewicą video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

185

heart
880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 listków

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, pora i selera obierz, umyj i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek posiekaj. Z papryczek chili pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój drobno.

Krok 2

W dużym garnku podgrzej oliwę i smaż wszystkie warzywa ok. 5 minut (oprócz brokułu i chili).

Krok 3

Dodaj garam masalę, kmin rzymski Knorr i chili. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj soczewicę, kostki bulion Knorr oraz liść laurowy i gotuj zupę ok. 15 minut.

Krok 5

Dodaj brokuł i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać mleko kokosowe zamiast 500 ml wody.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Drafz

    Anna Drafz , 20.04.2020

    może być smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na smaczny obiad każdego dnia. Papryczka chili doda jej lekkiej ostrości, a indyjskie przyprawy podkręcą smak i aromat. Ugotuj ją przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że było warto.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią dobre i niebanalne zupy. Pikantna soczewicowa będzie smakować całej rodzinie, bo jej smak zdecydowanie nie jest nudny.

Na jaką okazję?

Pikantna zupa warzywna z soczewicą to zawsze dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe. Pasuje na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Liść laurowy występuje w krajach śródziemnomorskich. Suszone liście, nazywane też bobkowymi, to popularna przyprawa w polskiej kuchni. Stosuje się je między innymi do zup, gulaszów czy bigosu.

Dla urozmaicenia:

Zamiast wody do zupy możesz użyć napoju kokosowego. Weganie wiedzą, że to dobry wybór!