Zupa z ciecierzycy – przepis: prosta, z warzywami | Przepisy.pl pixel

Zupa z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

214

heart
1186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4062 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 garść

2 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz, zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Gotuj około 30 minut, aż groch zrobi się miękki.

Krok 2

Otrzyj cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Drobno pokrój cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj do gotującej się zupy.

Krok 3

Gdy ciecierzyca zrobi się miękka, odłóż część grochu i warzyw na bok. Resztę zmiksuj. Do powstałego kremu dodaj wyjęte wcześniej warzywa, skórkę i sok z cytryny . Zupę dopraw kminem i ziołami do smaku. Oprószyć posiekaną natką pietruszki z wierzchu. Podawaj z pitą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak zupy można zaostrzyć, dodając do niej jedną ostrą papryczkę. Zamiast natki pietruszki możesz dodać kolendrę.

4

Opinie o przepisie

  • Agnieszka$

    Agnieszka$ , 02.02.2022

    Pyszna, ja dodałam jeszcze podsmażoną kiełbasę i cebulkę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka

    Danka , 28.07.2021

    Super zupka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 01.03.2021

    Pyszna zupka. Dziś robiłam i zrobię ja jeszcze nie raz. Dodałam tylko dodatkowo baleron pokrojony w drobną kostke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Mizioł

    Jadwiga Mizioł , 06.05.2017

    Bardzo fajne i ćekawe przepisy daje pięć z plusem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik bardzo ceniony w kuchni wegetariańskiej. Doskonale pasuje do różnorodnych potrawek i past, ale tym razem z dumą prezentujemy przepis na zupę z ciecierzycy – aromatyczną i kremową. Roślina strączkowa nie jest jej jedynym atutem! Na patelni podsmaż inne warzywa: cebulę, marchewkę i selera naciowego. Możesz też dodać ostrą papryczkę, jeśli chcesz, żeby zupa z ciecierzycy była pikantna. Warzywa przełóż do zupy i gotuj wszystko razem. Po chwili odsącz część ciecierzycy i warzyw, a pozostałe zmiksuj na gładki krem. Włóż z powrotem wyjęte wcześniej komponenty i dopraw zupę z cieciorki cytryną. Tak przyrządzona zupa z ciecierzycy nie będzie miała sobie równych! Przygotuj ją na wybraną okazję i zaskocz bliskich smacznym posiłkiem. Sprawdź nasze instrukcje krok po kroku, zaopatrz się w niezbędne składniki i do dzieła! Czeka cię prawdziwa uczta smaków z ciecierzycą w roli głównej. 

Dla kogo?

Żaden miłośnik warzywnych smaków nie będzie rozczarowany! Oprócz głównego składnika, w przepisie na zupę z cieciorki znajdziesz też wiele innych pysznych produktów. Zupa z ciecierzycą to wegetariańska propozycja, która podbije serca także mięsożerców. Aromatyczne przyprawy, takie jak: suszone oregano, czosnek, kmin rzymski oraz liść laurowy doskonale dopełnią kompozycji i nawet nie odczujesz braku ulubionego drobiu lub wieprzowiny. Smak to tylko jeden z wielu walorów naszego dania! Warto również wspomnieć o błyskawicznym czasie gotowania. Kilka chwil i zupa krem z ciecierzycy znajdzie się na twoim talerzu. Jej aromat szybko rozniesie się po całym domu, co przywoła do kuchni każdego smakosza. Dodatkowo przygotowanie zupy z ciecierzycy jest bardzo proste, więc nikt, nawet początkujący kucharz, nie powinien mieć kłopotów z naszą recepturą. Powodzenia!

Na jaką okazję?

To doskonałe rozwiązanie na wegetariański obiad. Za przygotowanie zupy z ciecierzycy zabierasz się z dużym wyprzedzeniem, czy może na ostatnią chwilę? Od tego zależy wybór cieciorki. Wykorzystaj ciecierzycę z puszki lub suchą. W drugim przypadku namaczaj ją wcześniej całą noc, odcedź i ugotuj w świeżej wodzie. Przygotowaną zupę możesz serwować kilka dni z rzędu, ponieważ odgrzewana smakuje równie smacznie! To doskonała oszczędność czasu w zabieganym tygodniu. Zupa z ciecierzycy krem sprawdzi się również jako pierwsze danie na większej uroczystości. Gwarantujemy, że to najlepszy wybór. Dlaczego? Zupa z ciecierzycy ma łagodny i uniwersalny smak, dzięki czemu wszyscy goście zjedzą z radością taki posiłek. Co ważne, w składzie zupy nie znajdziesz mięsa, więc przygotowywanie specjalnego menu dla wegetarian będzie zbędne. Każdy znajdzie na stole ten sam przysmak, który błyskawicznie zniknie z talerzy.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca nazywana jest również grochem włoskim. Nie należy jednak szukać powiązania w smakach tych dwóch produktów, ponieważ są one zupełnie różne. Warto również wspomnieć o rozpoznawalności ciecierzycy. Co ciekawe, jest ona rośliną cenioną na całym świecie. Największą popularność zyskała jednak w Azji Mniejszej i Indiach, gdzie najczęściej występuje w postaci hummusu. W każdej wersji smakuje tak samo dobrze. Międzynarodowe uznanie dla ciecierzycy nie jest dla nikogo zaskoczeniem, ponieważ jej kremowa konsystencja, liczne walory i możliwości, jakie nam daje, są cenne w kuchni. Chyba zgodzisz się z nami, że warto przygotować smaczną zupę z tej rośliny, by cieszyć się najlepszymi pozycjami w codziennym menu. Przepis na danie możesz modyfikować według uznania. Bardzo dobrze ze smakiem zupy z ciecierzycą skomponuje się napój kokosowy, curry i świeża kolendra. Możesz także zmodyfikować przepis na zupę z ciecierzycy i przyrządzić ją w wersji pomidorowej. Pomiń wtedy dodatek cytryny, a do podsmażonych warzyw wlej szklankę passaty. Gwarantujemy, że w takiej wersji zupa będzie równie smaczna. Spróbujesz?

Dla urozmaicenia:

Zupę z ciecierzycy podasz z różnymi dodatkami. Może skusisz się na pitę, czyli okrągłe chlebki pszenne? Gwarantujemy, że w połączeniu z kremową zupą stworzą kompozycję doskonałą, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. W sam raz na obiad, kolację lub ucztę ze znajomymi. A może chcesz spróbować specjałów kuchni indyjskiej? Jeżeli tak, to sięgnij po chlebek naan, który wyróżnia się oryginalną konsystencją i ziołowym aromatem. Pycha! Możesz także posmarować chlebek czosnkowym masełkiem, co dodatkowo wzmocni jego smak. Jeżeli jednak nie chcesz zbytnio eksperymentować i zależy ci na prostych rozwiązaniach w kuchni, to zwykłe pieczywo również zda egzamin. Bagietka, bułka, kromka chleba – wybierz swój ulubiony rodzaj wypieków i zaserwuj je z pyszną zupą. Nie zapomnij o wyglądzie dania, aby przykuć uwagę wszystkich smakoszy! Udekoruj zupę chipsami z jarmużu i odrobiną jogurtu. Możesz również posypać wierzch potrawy świeżymi ziołami, co zapewni dodatkowy aromat. Smacznego i powodzenia! Jeżeli zupa z ciecierzycy przepis przypadnie ci do gustu, to koniecznie podziel się z nami opinią. Czekamy na twój komentarz!