
Składniki
400 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ciecierzycę odsącz. Dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Krok 2
Ciecierzycę połącz z oliwą i przyprawami. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przyprawioną cieciorkę.

Krok 3
Wstaw do piekarnika na około 15-18 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie spalona. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ciecierzycę kilka razy, aby się równomiernie zrumieniła.


Dobra rada:
Ciecierzycę możesz także podsmażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Takie danie możesz podawać z ogórkiem, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupki z ciecierzycy
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to bardzo popularny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu. To z niej przygotowuje się jedne z najbardziej znanych dań tamtego regionu: hummus oraz falafel. Dzięki wysokiej zawartości białka jest polecana szczególnie weganom i wegetarianom. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać nawet osoby z celiakią. Dodatkowo, dzięki niskiemu IG, jest odpowiednia dla cukrzyków. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest uniwersalna i pasuje do niej wiele różnych fit dodatków. Wypróbuj ją w wersji pieczonej – wystarczy jedynie niewielki dodatek oliwy oraz wybrane przyprawy. Dobrze będzie pasowała ostra papryka, kmin rzymski czy cynamon. Z chrupkami z ciecierzycy komponują się też doskonale curry, kolendra oraz rozmaryn. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi świetną lekką i zdrową przekąskę, odpowiednią na przykład na drugie śniadanie. Serwuj ją solo lub ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi lub talarkami z marchewki. W każdym wariancie będzie smakować równie dobrze.