
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opiecz pieczywo w tosterze, a gdy ostygnie, każdą kromkę posmaruj majonezem. Włącz piekarnik na funkcję opiekania „góra-dół” i ustaw temperaturę na 180°C.
Krok 2
Pomidory umyj, powycieraj, a następnie pokrój w niezbyt grube plastry. Dobrze schłodzoną mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na opieczone pieczywo tostowe najpierw nakładaj plasterki pomidorów, po czym posyp je mozzarellą i dokładnie rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Kromki z pomidorem i serem ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekaj, dopóki ser się nie rozpuści (około 4-5 minut). Gotowe tosty przekrój po przekątnej, przełóż na talerze i podawaj natychmiast, póki są gorące i chrupkie.

Dobra rada:
Chrupiące tosty z mozzarellą i pomidorami możesz przed podaniem posypać drobno siekanymi listkami bazylii. Jeśli masz ochotę, wierzch sera posmaruj ulubionym keczupem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tosty z mozzarellą i pomidorami
Każdy doskonale wie, że rano czas jakby przyspiesza. Nie chcemy spóźnić się do pracy, więc rezygnujemy ze śniadania, zjadając cokolwiek w biegu. Rozwiązaniem tych kłopotów są tosty z mozzarellą i pomidorami, do których przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku minut. Wystarczy zetrzeć ser, umyć pomidory, w międzyczasie rozgrzewając piekarnik. To świetna propozycja na nowoczesne, aromatyczne i pyszne śniadanie, które posmakuje wszystkim, bez względu na wiek i upodobania kulinarne.
Dla kogo?
Tosty z mozzarellą i pomidorami przypadną do gustu każdemu, kto szuka ciekawego urozmaicenia menu śniadaniowego. To propozycja idealna zarówno dla dorosłych jak i najmłodszych wielbicieli chrupiącego pieczywa i aromatycznego sera.
Na jaką okazję?
Chociaż tosty z mozzarellą i pomidorami są idealną propozycją na ekspresowe śniadanie, świetnie się sprawdzą również jako szybka przekąska w ciągu dnia, albo ciepła kolacja.
Czy wiesz, że?
Tosty przygotowywane są niemal na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych dań, znanych również w Polsce, są tosty francuskie. To słodki chleb, maczany w jajkach z mlekiem, a potem smażony na patelni.
Dla urozmaicenia:
Tosty z mozzarellą i pomidorami możesz posypać świeżymi liśćmi bazylii. Nadadzą daniu włoskiego charakteru. Jeśli masz ochotę na mięsny dodatek, pod pomidora ułóż plaster szynki lub opieczonego na chrupko boczku. Życzymy smacznego!