
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej sok. Zagotuj.

Krok 2
Dodaj suszoną żurawinę i pokrojone jabłko. Gotuj 2-3 minuty, aż jabłko lekko zmięknie.

Krok 3
Do mąki dodaj 3 łyżki wody. Wymieszaj razem. Mąkę z wodą wlej do gotującego się soku z jabłka i żurawiny. Szybko wymieszaj i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Gotuj przez około 30 sekund. Zdejmij z ognia i przestudź.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny fit deser, dodaj do swojej diety zdrowy kisiel jabłkowy z żurawiną. Aby go przyrządzić, na początek jabłko pokrój w drobną kostkę i wsyp do garnka. Zalej je szklanką soku jabłkowego, bez dodatku cukru. Możesz zrobić go sam, wystarczy, że wcześniej jabłka przeciśniesz przez sokowirówkę. Do mieszanki dołącz suszoną żurawinę i gotuj do czasu, aż jabłka zmiękną. Dla urozmaicenia smaku wsyp aromatyczny cynamon lub kardamon. Do gotujących się składników, koniecznie dodaj mąkę ziemniaczaną, zmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Energicznie wymieszaj i poczekaj do czasu uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Kisiel trzymaj na ogniu jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, a następnie odstaw do ostudzenia. Tak przygotowany dietetyczny deser, podawaj w przezroczystych miseczkach – wtedy będzie prezentował się najlepiej. Pamiętaj, że możesz przygotować go również z innych, ulubionych owoców, na przykład wiśni lub jagód. Zobacz nasz prosty przepis i przygotuj ten lekki, smaczny kisiel na deser dla swoich najbliższych.