Pad Thai - makaron smażony po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pad Thai - makaron smażony po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
401 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

75 gramów

50 gramów

1 garść

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek producenta i odstaw na bok.

Krok 2

Chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Dymkę pokrój w plasterki, a marchewkę i paprykę w cienkie paseczki.

Krok 3

Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Oddzielnie z fasolką ugotuj do miękkości i następnie przepłucz zimną wodą.

Krok 4

Na dużej patelni WOK lub zwykłej smaż czosnek, chilli i cebulkę ciągle mieszając. Dodaj brokuły, marchew, makaron i fasolę.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody dodaj pastę z tamaryndowca, miód i sos sojowy.

Krok 6

Wlej przygotowany sos do makaronu, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj z natką kolendry i kiełkami na wierzchu. Posyp również pokruszonymi orzechami ziemnymi.

1

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Tatkowska

    Zuzanna Tatkowska , 31.01.2019

    danie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad Thai - makaron smażony po tajskuPad Thai - makaron smażony po tajsku

Tajlandia to jedna z częściej wybieranych celów turystycznych podróży. Miejsce, które kojarzy się z egzotyką, gamą kolorów i pyszną kuchnią. Dania tajskie to połączenie nieoczywistych smaków, różnorodnych produktów i struktur. Mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy… chcesz poznać smaki Tajlandii? Zainspiruj się przepisem na pad thai, czyli makaron smażony po tajsku, i przekonaj się sam, z czym to się je!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Kto powiedział, że pad thai, makaron smażony po tajsku, to danie, które możesz zamówić tylko w restauracji? Przygotuj je w swoim domu w równie dobrym stylu!

Na jaką okazję?

Jeśli spodziewasz się gości i szukasz pomysłu na ciekawą, zaskakującą kolację, sięgnij po przepis na pad thai.

Czy wiesz, że?

Pad thai to prawdopodobnie z jedna bardziej znanych tajskich potraw. Danie zazwyczaj serwowane jest na ulicznych straganach czy barach. Bez wątpienia jest to posiłek, który łączy w sobie wszystkie smaki Tajlandii. Musisz go spróbować!

Dla urozmaicenia:

Jeśli uwielbiasz typowo azjatyckie produkty, do przepisu na makaron po tajsku możesz również dodać fasolę mung.