Sajgonki - przepis oryginalny: chińskie, smażone | Przepisy.pl pixel

Chińskie sajgonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

120

heart
5372 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1654 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

8 łyżek

1 sztuka

10 sztuk

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 3

Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4

Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.

Krok 5

Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.

Krok 6

W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe krokiety delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aromatyczne sajgonki chińskie podawaj z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub sojowego. Doskonale smakują również w towarzystwie surówki z białej kapusty.

60

Opinie o przepisie

  • Robert

    Robert , 27.12.2022

    A gdzie makaron chiński w tym, grzyby i warzywa inne niż cebula i marchew ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ella

    Ella , 13.12.2021

    Ja robię z rybą i boczniakiem + zielenina+ przyprawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 09.06.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mono Noke

    Mono Noke , 18.05.2017

    20 minut smazyc pokrojona piers z kurczaka? To jakis zart?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 21.02.2017

    Warto dodać jakieś grzyby, wtedy smakuje zupełnie jak w chińskiej restauracji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 06.07.2016

    szybkie do przygotowania, mi i najbliższym smakują ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 17.06.2016

    Super przepis! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Paru

    Arek Paru , 15.04.2016

    porażka! !! Ani trochę nie przypominają sajgonek od chinola. żałuję wydanych pieniędzy i straconego czasu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    nie jadłam jeszcze z tego przepisu ale kocham chińszczyzne i wieże że jest pyszne.Jutro zrobie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kosior

    Katarzyna Kosior , 05.04.2012

    uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Przasnek

    Katarzyna Przasnek , 09.01.2012

    nie nie nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Glab

    Magdalena Glab , 06.01.2012

    uwielbiam! często robię i muszę przyznać też rację że z przepisu na opakowaniu papieru tao tao wychodzą rewelacyjne! żadnych fixów!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Landowska

    Ania Landowska , 04.01.2012

    Lubię i robię sajgonki :) A jakby ktoś miał problem ze smażeniem w tłuszczu - polecam wrzucić na natłuszczoną blachę, lekko przejechać oliwka i do piekarnika ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zięba

    Basia Zięba , 04.01.2012

    ja lubię i umiem robić takie prawdziwe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Marszałek

    Agata Marszałek , 04.01.2012

    Koooocham.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Gadomska

    Anita Gadomska , 04.01.2012

    oj sajgonki lubię i to bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monia Szeflińska

    Monia Szeflińska , 04.01.2012

    Uwielbiam ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Urlich

    Magdalena Urlich , 04.01.2012

    Nie za bardzo...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia , 04.01.2012

    lubiem:) z sosikiem słodko-kwaśnym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pławska

    Agnieszka Pławska , 04.01.2012

    tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paśnicka

    Paulina Paśnicka , 04.01.2012

    uwielbiam - a szczególnie w sosie 5 smaków ryżem i suróweczką mniaaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Uczuleni

    Uczuleni , 04.01.2012

    niestety smazone, ale w dobrym oleju czemu nie... wariacje w temacie zawartości - wege, z grzybami czy mięsem - bez ograniczeń!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Szafrańska

    Wioletta Szafrańska , 04.01.2012

    Monika Gackowska, papier można kupić w większości marketów (tylko w moim Carefurze chyba nie widziałam, ale my mamy takie maleństwo pod bokiem, że mnie to specjalnie nie dziwi). Koszt ok 3zł za 12-14 małych arkuszy(tao tao). A przepis jest taki sobie - mało tego w środku i fix do chińskiego jest powiedzmy poniżej moich wymagań (strasznie sztuczny, aż w jęzor szczypie)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Chwedziak

    Ania Chwedziak , 04.01.2012

    mmmm lubicie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina Łubecka

    Michalina Łubecka , 04.01.2012

    spróbuj w Kauflandzie - kupiłam za grosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gackowska Dietetyk

    Monika Gackowska Dietetyk , 04.01.2012

    gdzie zdobyć papier ryżowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Podlińska-Mądry

    Marlena Podlińska-Mądry , 04.01.2012

    mniami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja chińska Jiangsu

    Restauracja chińska Jiangsu , 04.01.2012

    uwielbiamy sajgonki ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Shinyx

    Don Shinyx , 04.01.2012

    dobre z zupa tajska z imbirem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie sajgonkiChińskie sajgonki

Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej oraz tajskiej. Jego odmiany znane są we wszystkich krajach Azji Południowo-Wschodniej, a od kilkunastu lat – za sprawą barów orientalnych – znają je i lubią także Polacy. Przepis na sajgonki po chińsku z powodzeniem możesz wykorzystać również we własnej kuchni. Orientalna wyprawa bez wychodzenia z domu? W to nam graj!

Dla kogo?

Sajgonki – przepis oryginalny przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dalekowschodnich przysmaków. Przecież gotowanie to ciągłe odkrywanie smakowitych receptur. Jak zrobić sajgonki, by smakowały jak te z ulubionej restauracji? Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w naszej recepturze.

Na jaką okazję?

Sajgonki serwuje się zwykle na przystawkę przed daniem głównym lub jako przekąskę na przyjęciu. Przepis na sajgonki chińskie to doskonały pretekst, by zapoznać gości z nieco bardziej egzotycznymi specjałami. Potrawa ta ma formę ciasno zwiniętych naleśników z nadzieniem mięsno-warzywnym, warzywnym lub krewetkowym. Chrupiące sajgonki można zjeść nawet bez użycia sztućców!

Czy wiesz, że?

Sajgonki podaje się zarówno na ciepło, po uprzednim usmażeniu w głębokim oleju, jak i na zimno. Smażyć powinno się je przez około 3 minuty tak, by nabrały złotego koloru i lekko się przyrumieniły. Po usmażeniu sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. Do zawijania farszu do sajgonek służy delikatny i niemal przezroczysty papier ryżowy.

Dla urozmaicenia:

Z jakimi dodatkami najlepiej smakują chińskie sajgonki? Przepis oryginalny uwzględnia przede wszystkim podkreślające ich smak sosy jak aromatyczny sojowy, łagodny orzechowy, słodko-kwaśny lub pikantny chili. Ależ to smaczne!