Kurczę po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

15 dekagramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

0.5 sztuki

1.5 kilograma

null

1 sztuka

4 łyżki

3 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, posyp majerankiem i odstaw.

Krok 2

Wątróbkę posiekaj, kajzerki odciśnij, dodaj masło, 3 żółtka i bułkę tartą. Wszystko razem utrzyj na jednolitą masę.

Krok 3

Dodaj rodzynki, natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz cukier i wymieszaj.

Krok 4

Z 3 białek ubij pianę i połącz z farszem. W razie potrzeby dopraw.

Krok 5

Na rozgrzane masło wyłóż placek z farszu, podsmaż z obu stron i napełnij kurczaka.

Krok 6

Kurczaka zszyj lub zepnij wykałaczkami, ponownie posyp majerankiem. Skrop oliwą i włóż do piekarnika

Krok 7

Piecz przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając wodą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej