
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
15 dekagramów
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1.5 kilograma
null
1 sztuka
4 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, posyp majerankiem i odstaw.
Krok 2
Wątróbkę posiekaj, kajzerki odciśnij, dodaj masło, 3 żółtka i bułkę tartą. Wszystko razem utrzyj na jednolitą masę.
Krok 3
Dodaj rodzynki, natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz cukier i wymieszaj.
Krok 4
Z 3 białek ubij pianę i połącz z farszem. W razie potrzeby dopraw.
Krok 5
Na rozgrzane masło wyłóż placek z farszu, podsmaż z obu stron i napełnij kurczaka.
Krok 6
Kurczaka zszyj lub zepnij wykałaczkami, ponownie posyp majerankiem. Skrop oliwą i włóż do piekarnika
Krok 7
Piecz przez około 2 godziny, co jakiś czas skrapiając wodą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej