Gulasz z łopatki wieprzowej | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż chwilę.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej do garnka.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 2

Krok 3

Gulasz gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Na koniec zapraw gulasz śmietaną. Gulasz będzie miał bardziej intensywny aromat, jeśli dodasz do niego odrobinę majeranku.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz z łopatki wieprzowej podawaj z kopytkami, świeżym pieczywem lub sałatką z kiszonych ogórków. 

3

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Pycha! w trakcie gotowania wpadłam na pomysł i zaserwowałam gulasz z łopatki wieprzowej z plackami ziemniaczanymi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 12.11.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Mietek Ef

    Adaś Mietek Ef , 04.10.2016

    Dobrze. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Szukasz inspiracji na aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe? Przyrządź gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem majeranku i śmietany. Mięso przed dodaniem do bulionu z włoszczyzny warto wcześniej podsmażyć na patelni. Zyska dzięki temu dodatkowy posmak, który możesz wydatniej podkreślić za sprawą świeżej czerwonej papryki, pikantnej cebuli oraz czosnku. Do zaprawienia tego dania wykorzystaj gotową przyprawę do gulaszu. Sięgnij także po kilka łyżek przecieru pomidorowego lub podsmażone na patelni pomidory. Całość zyska spójną i gęstą konsystencję, jeśli pod koniec gotowania dodasz kwaśną śmietanę. Wśród przypraw powinny znaleźć się m.in.: ziele angielskie, liście laurowe oraz aromatyczny majeranek. Rozetrzyj go w dłoniach, aby wydobyć z niego intensywny zapach. Gulasz wieprzowy podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem lub kaszą gryczaną. Oprósz go dla dekoracji posiekaną drobno natką pietruszki lub liśćmi świeżego majeranku. Wypróbuj ten przepis na gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną. Życzymy smacznego.