Obiad z szynki wieprzowej: gulasz wieprzowy z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

100 gramów

2 opakowania

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz lekko w mące i obsmaż w garnku na rumiany kolor.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy i pozwól aby również chwilę się podsmażyły.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni, cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, po czym dodaj do boczku i zeszklij. Całość wrzuć do garnka z mięsem.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Fix Strogonoff Knorr wymieszaj z wodą i wlej do garnka. Mieszaj do momentu wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny.

Gulasz wieprzowy z boczkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z boczkiemGulasz wieprzowy z boczkiem

Smak popularnego gulaszu wieprzowego wzmocni wędzony boczek. Będzie wyrazistym składnikiem dania, który odmieni nieco jego podstawową wersję. Aby przygotować potrawę, należy na początek podsmażyć mięso. Po dodaniu przypraw dołącza się do wieprzowiny podsmażony z cebulą i czosnkiem, delikatnie chrupiący boczek. Całość dusi się z dodatkiem wody oraz przypraw. Wyrazistości mięsnemu daniu dodają zwłaszcza majeranek i kminek. Do gulaszu z boczkiem dorzuć też słodką paprykę. Jeśli zależy Ci, aby jedzenie było bardziej wyraziste, zamień ją na chili. Tak przyrządzony gulasz wieprzowy z boczkiem serwuj na obiad z ziemniaczanym purée lub ryżem, sprawdzą się także kluski śląskie oraz kopytka. Dołącz do nich surówkę z czerwonej kapusty lub selera. Potrawę podawaj z bagietką lub pajdą wiejskiego chleba jako ciepłą kolację. Do gulaszu dorzuć też inne warzywa, dzięki którym uatrakcyjnisz smak dania. Wykorzystaj pieczarki, paprykę oraz kiszonego ogórka. W takiej odsłonie gulasz będzie równie smaczny. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj to danie!