Gulasz z plackami ziemniaczanymi - węgierski | Przepisy.pl pixel

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

80 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 3

Krok 4

Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 4

Krok 5

Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz możesz podawać z kwaśną śmietaną - jej smak ożywi potrawę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash brownsGulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do czerwoności! Mięsisty gulasz na polską modłę, z kiszonymi ogórkami, marchewką i cebulą, podany z chrupiącymi plackami - prawdziwy z niego zbój!

Dla kogo? Dla entuzjastów zimowych szaleństw na stoku, którzy chcą rozgrzać swoje wnętrze. Dla tych o dużych apetytach. Dla prawdziwych mięsożerców i wielbicieli kuchni góralskiej.

Na jaką okazję? Gulasz z plackami ziemniaczanymi odegra rolę bohatera, który zaspokoi nawet największe apetyty, uzupełni zużyte zapasy energii i pobudzi do życia.

Dla urozmaicenia: Czy do takiego zestawu można dodać coś jeszcze? Tak – kwaśną śmietanę! Ożywi smak placków ziemniaczanych po zbójnicku i zrównoważy wyrazisty smak gulaszu.

Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane w stylu „hash brown” to pomysł także na… śniadanie! Starte lub posiekane ziemniaki, a następnie uformowane i usmażone, goszczą na porannych talerzach w Wielkiej Brytanii i USA. Do wypróbowania!

Nie ma co czekać, czas brać się do dzieła! Gulasz z plackami po zbójnicku na stół!