
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż czosnek z cebulą, smaż chwilę, następnie dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje, dodaj szklankę wody oraz Fix i dokładnie wymieszaj. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz powinien być w miarę gęsty.

Krok 3
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, wymieszaj z mąką i jajkami. Ciasto powinno być dość gęste.

Krok 4
Połowę masy ziemniaczanej wlej do blaszki do pieczenia ciasta 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Na masę ziemniaczaną wyłóż mięso z niewielką ilością sosu.

Krok 5
Całość przykryj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pozostałą masą ziemniaczaną.

Krok 6
Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 170 ⁰C piekarnika na ok. 45 minut, tak aby ziemniaki się zapiekły z wierzchu. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować żeberka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z gulaszem
Ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami - oto pełnia szczęścia! Jest w niej wszystko, co dobre i ważne: perfekcyjnie przyprawione mięso, świeże i soczyste warzywa, aromatyczne zioła.
Dla kogo? Zapiekanka ziemniaczana zyska szeroką publiczność – zachęci wielbicieli warzyw, skusi wygłodniałych, trafi w gusta tych, dla których mięso po prostu musi być!
Na jaką okazję? Przepis na zapiekankę miej pod ręką zawsze, kiedy goni cię czas. 20 minut przygotowań, a potem danie będzie samo dochodzić w piekarniku.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka to idealny przedmiot kulinarnych eksperymentów – żongluj gatunkami mięsa, wymieniaj warzywa, doprawiaj, dorzucaj. Jak prawdziwy szef kuchni!
Czy wiesz, że? W zapiekance z gulaszem i warzywami najlepiej poradzą sobie ziemniaki mączyste – zawierają więcej skrobi, tworząc lepszą konsystencję dania. Nauka nie pójdzie w las!
Wszystko już wiesz. Teraz możesz działać. Efekt – najlepsza ziemniaczana zapiekanka z gulaszem i warzywami.