Gulasz z wątróbki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z wątróbki

Autor: Ewa Zychewicz

ratingratingratingratingrating

8

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

2 ziarna

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na gorącym oleju.

Krok 2

Pieczarki, cebulę i paprykę oczyścić, pokroić dość grubo i kolejno dodawać do wątróbki. Najpierw podsmażyć cebulę, następnie pieczarki a na koniec paprykę.

Krok 3

Gdy wszystkie składniki się podsmażą zalać je wodą i dusić około 10-15 minut.

Krok 4

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szkl. wody i zagęścić sos, zagotować. Podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z wątróbkiGulasz z wątróbki

Wątróbka w wersji gulaszowej przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju mięsa. W otoczeniu duszonych warzyw, serwowany w dość ostrym i mocno ziołowym sosie, gulasz z wątróbki może stanowić dobrą propozycję na obiad lub ciepły lunch. Podsmażane wcześniej mięso, następnie duszone jest w gęstym sosie, dzięki czemu jest soczyste i smaczne. Bardzo dobrze współgra z kaszą, np. pęczakiem, gryczaną lub jaglaną, ale też z brązowym ryżem, kluskami lub ziemniakami (puree lub gotowanymi). Pasują do niej różnego rodzaju surówki – świetnie komponuje się z czerwoną lub białą kapustą, marynowanymi burakami albo marchewką z chrzanem. Wiele osób podaje gulasz z wątróbki samodzielnie i dołącza do niego np. pieczywo lub serowe paluszki z ciasta francuskiego. Udekoruj potrawę natką pietruszki, szczypiorkiem lub liśćmi kolendry, podaj obok chrupiący razowy chleb i świeże warzywa, a główny punkt Twojego menu na pewno zasmakuje gościom. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się z nami swoją opinią!