
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
3 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, kurczaka w kostkę. Marchewkę, imbir i kapustę w cienkie paski.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso wraz z cebulą.

Krok 3
Po chwili dodaj orzechy, marchewkę i imbir.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej całość na patelnię.

Krok 5
Teraz dodaj kapustę i posiekaną kolendrę. Całość zagotuj i natychmiast podawaj, aby warzywa były jędrne. Kurczak w sosie słodko- kwaśnym doskonale smakuje z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnością często będzie gościł na twoim stole. Wbrew pozorom, aby zaprosić bliskich na wspaniałą, orientalną ucztę, nie musisz być kulinarną boginią lub mistrzem patelni z kilkunastoma certyfikatami. Kurczak z sosem słodko-kwaśnym jest bowiem nie tylko pysznym, ale również wyjątkowo nieskomplikowanym w przyrządzeniu daniem. Orientalne smaki są na wyciągnięcie ręki… a właściwie widelca! Życzymy smacznego!
Dla kogo? Klasyczny przepis na kurczaka z sosem słodko-kwaśnym wzbogać dodatkiem orzechów nerkowca – to rozwiązanie idealne dla wszystkich fanów chrupania. Pomysł na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym możesz też modyfikować wedle własnej fantazji i kulinarnej weny. W sam raz dla kucharzy, którzy nie przepadają za precyzyjnym podążaniem za wytycznymi z przepisów. Jeśli chcesz, możesz również dorzucić do kurczaka słodko-kwaśnego pokrojonego w kostkę ananasa z puszki, a kapustę pekińską zastąpić białą.
Na jaką okazję? Gorącego kurczaka słodko-kwaśnego prosto z patelni serwuj na obiad lub kolację. Zaskocz siebie i swoich bliskich! Przyrządzanie posiłków inspirowanych kuchnią orientalną wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Posiłek w mniej niż pół godziny? To możliwe! Ani się obejrzysz, a już będziesz zasiadać do stołu i brać do ust pierwsze kęsy kurczaka w słodko-kwaśnym sosie.
Czy wiesz, że? Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym może być doskonałym pretekstem do zorganizowania przyjęcia w klimacie azjatyckim. Przygotuj kolorowe lampiony, a do jedzenia użyj pałeczek. Wyjście do restauracji już nie będzie konieczne, by poczuć tę niepowtarzalną atmosferę.
Dla urozmaicenia: Danie podawaj na stół wraz z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym. Gdy dorzucisz do niego podczas gotowania odrobinę kurkumy, zyska piękny, złocisty kolor. Oczywiście, zamiast kurczaka użyć możesz także delikatnego mięsa z indyka.



































