Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
0.75 szklanki
80 gramów
1 sztuka
120 gramów
2 łyżki
1.5 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.
Krok 2
Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.
Krok 3
Ser osuszamy i kroimy w kostkę.
Krok 4
Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
Krok 5
Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie możemy zaserwować również na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do mięs z rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej