Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.75 szklanki

80 gramów

1 sztuka

120 gramów

2 łyżki

1.5 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.

Krok 2

Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.

Krok 3

Ser osuszamy i kroimy w kostkę.

Krok 4

Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.

Krok 5

Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie możemy zaserwować również na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sylwestrowa przekąska z buraczanym kuskus i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej