Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli
NOWY PRZEPIS
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
700 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
400 gramów
260 gramów
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube 2cm plastry oprósz obficie przyprawą do mięsa, odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso oprósz w mące pszennej obsmaż lewa prawa na patelni. Kotlety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 2
Pieczarki i cebulę pokrój w plastry obsmaż na patelni dopraw do smaku łyżeczką przyprawy do mięsa. Odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z majonezem, śmietaną i serem.

Krok 3
Powstały farsz ułóż na wierzchu kotletów oprósz z wierzchu bułką tartą. Piecz w nagrzanym do 200*C piekarniku przez około 15-20 minut aż kotlety się zarumienią i dojdą w środku.


Dobra rada:
Do farszu możesz użyć grzybów leśnych np. borowików czy kurek. Do samego farszu, dobrze jest dodać posiekany szczypior.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Medaliony z schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli
Mimo że medaliony wieprzowe kojarzymy przede wszystkim z polędwiczką, danie to doczekało się licznych kulinarnych modyfikacji. Jedną z nich chcemy wam dziś zaprezentować. Są to medaliony ze schabu pod pierzynką z pieczarek i cebuli. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu wykorzystają je nawet osoby, które nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić na codzienne gotowanie. Smacznego!
Dla kogo?
Medaliony ze schabu z pieczarkami i cebulą przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni, ale w nieco odświeżonej wersji.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienny obiad, ale także na rodzinny niedzielny lunch. Z pewnością zaskoczycie gości nową odsłoną klasycznych medalionów.
Czy wiesz, że?
Medaliony wieprzowe kiedyś były daniem typowo niedzielnym, uświetniającym rodzinne obiady i ważne uroczystości. Wynikało to bezpośrednio z utrudnionego dostępu do polędwicy, która była także bardzo droga.
Dla urozmaicenia:
Farsz doskonale wzbogacą leśne grzyby, takie jak borowiki czy kurki. Nie zapomnijcie także o dodaniu posiekanego szczypioru.