Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej
NOWY PRZEPIS
łatwe
116 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
130 gramów
150 gramów
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów pokrój w grube 2 cm plastry rozbij je młotkiem obficie oprósz przyprawą do mięs z rozmarynem Knorr. Następnie składając mięso na pół uformuj małe kotleciki.

Krok 2
Mięso oprósz mąką pszenna obsmaż na patelni przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj pomidora, żurawinę i 100 ml wody. Włóż na powrót mięso.

Krok 3
Wszystko razem duś pod przykryciem około 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną oprószone obficie natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do mięs z rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki z żurawiną z polędwiczki wieprzowej
Polędwiczka wieprzowa gości na naszych stołach równie często, jak kotlety. Można ją przygotować bardzo łatwo, a ogromna różnorodność, jaką zapewnia, daje wręcz nieograniczone możliwości w kreowaniu pysznych i smacznych potraw. Przykładem jest połączenie klasycznych bitek z żurawiną. Brzmi pysznie? I takie też jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować. Wystarczy przygotować kilka podstawowych składników oraz zarezerwować sobie zaledwie 20 minut na gotowanie!
Dla kogo?
Bitki z żurawiną są propozycją dla każdego miłośnika wieprzowiny, w różnych kulinarnych odsłonach.
Na jaką okazję?
Danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad, także weekendowy. Bitki wzbogacą również menu imprezowe i świąteczne.
Czy wiesz, że?
Wieprzowina, w zależności od jakości, zawartości tłuszczu czy koloru mięsa, szeregowana jest w 5 różnych klasach: I, IIA, IIB, III i IV.
Dla urozmaicenia:
Bitki z polędwicy wieprzowej z żurawiną świetnie komponują się z kaszą gryczaną. Nie zapomnijcie także o akcencie estetycznym i smakowym, jakim jest świeża natka pietruszki.