Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

600 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki obierz z łupin przekrój na pół, pieczarki umyj w zależności od wielkości przekrój na pół lub na cztery części.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj cebulkę i pieczarki. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywę piecz kolejne 20-30 minut, tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.

Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po upieczeniu całość oprósz posiekaną natką lubczyku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone podudzia z pieczarkami i szalotkąPieczone podudzia z pieczarkami i szalotką

Szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, a tradycyjnie przyrządzany kurczak już nie smakuje jak dawniej? Sprawdź naszą propozycję na pieczone uda z pieczarkami i szalotką. To nie tylko bardzo łatwa receptura, ale przede wszystkim bardzo smaczne danie, które z pewnością zagości na twoim stole na stałe. Potrzebujesz zaledwie 4 składników, które stworzą ten oryginalny posiłek.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi urozmaicone, a jednocześnie nieskomplikowane oraz szybkie obiady z mięsem z kurczaka.

Na jaką okazję?

Pieczone uda z kurczaka sprawdzą się przede wszystkim jako codzienne danie obiadowe, ale są także świetną propozycją na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Drób jest najchętniej spożywanym mięsem w Polsce. Obok wieprzowiny zajmuje czołowe miejsce we wszystkich statystykach odnoszących się do ilości mięsa, jakie jemy w ciągu roku.

Dla urozmaicenia:

Uda z piekarnika idealnie będą smakować z posiekaną natką lubczyku.