
Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
pieczona szynka:
600 gramów
1.5 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso natrzyj Przyprawą do mięs, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody, piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.

Krok 3
Na tej samej patelni, na której było pieczone mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 4
Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Szynkę podawaj z sosem.


Dobra rada:
Szczypta tymianku idealnie skomponuje się ze smakiem cebuli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona szynka w sosie cebulowym
Pieczona szynka może stanowić danie główne podczas uroczystego obiadu, ale podana na zimno, w cienkich plastrach, sprawdzi się też jako wędlina do pieczywa. Jeśli chcesz, szynkę możesz zastąpić łopatką wieprzową lub karczkiem. Dodaj przyprawy do mięsa: liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jeśli chcesz również majeranek. Wykorzystaj też zmiażdżony lub posiekany ząbek czosnku, który nada Twojej potrawie bardziej intensywnego smaku. Warto użyć gotowej przyprawy do wieprzowiny, dzięki której pieczeń będzie miała ziołowo-korzenny aromat. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego nieco wody lub bulionu warzywnego, dzięki czemu szynka będzie delikatna i soczysta. Sos podawaj osobno w sosjerce. Przepis sugeruje użycie sosu cebulowego, ale chrzanowy lub pieczarkowy będzie równie smaczny. Udekoruj całość gałązką rozmarynu i upieczonym ząbkiem czosnku. Podawaj potrawę pokrojoną w plastry z zapieczonymi ziemniakami i sałatką Cezar. Zainspiruj się tym przepisem na pieczoną szynkę w sosie cebulowym.