
Składniki
sos:
50 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
pieczony rostbef:
1.5 kilograma
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs i tłuczony pieprz wymieszaj z olejem, powstałą marynatą natrzyj mięso, pozostaw je w chłodnym miejscu na co najmniej trzy godziny.

Krok 2
Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).

Krok 3
Mięso obłóż plastrami słoniny, umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to idealna baza do przygotowania sosu.

Krok 4
Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Krok 5
Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj kilka minut. Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Do smażenia cebuli użyj oleju z marynowania pomidorów. Olej jeszcze bardziej podbije w sosie smak suszonych pomidorów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej