Królik marynowany po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik marynowany po hiszpańsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

38

heart
219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę królika podziel na części, oprósz pieprzem i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe, tymianek, sok i skórkę z cytryny oraz białe wino. Przykryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (marynatę zachowaj), wytrzyj papierowym ręcznikiem, posól i opanieruj w mące wymieszanej z papryką. Smaż na oliwie na patelni ze wszystkich stron wszystkie kawałki, lekko je rumieniąc. Obsmażone mięso przekładaj do rondla.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu zagotuj marynatę, zalej nią mięso w rondlu i duś na małym ogniu, częściowo przykryte, przez ok. 40 min., w trakcie duszenia podlewając nieco wodą. Przed podaniem posól sos do smaku.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Naczaj

    Krzysztof Naczaj , 13.05.2018

    Czego to ludzie nie wymyślą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej