Kartoflanka kaszubska z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoflanka kaszubska z łososia

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

20

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

10 ziaren

4 ziarna

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2,5 l wody. Dodaj głowę, ogon i kręgosłup z ryby, obrane jarzyny, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Posól, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 1 godz.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 1

Krok 2

Odcedź, zachowując tylko wywar.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp mąkę i całość lekko zrumień.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej trochę przestudzonego wywaru, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek z mąki, a potem przelej zawartość patelni do garnka z wywarem.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 4

Krok 5

Dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietanę, dodaj pokrojone w kostkę filety z łososia bez skóry i zagotuj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 5

Krok 6

Dopraw majerankiem, rozcierając go w dłoniach. Dodaj do smaku soli i pieprzu. Podawaj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki , 07.09.2018

    Dobre ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej