Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym
łatwe
507 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
6 sztuk
1 łyżeczka
6 sztuk
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.

Krok 3
Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 4
Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej