Faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

109

heart
593 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1745 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2856 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki wydrąż ze środka pestki i część miąższu tworząc wgłębienie, w które następnie nałożysz farsz.

Faszerowana cukinia  - Krok 1

Krok 2

Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Surowe mięso mielone dokładnie wymieszaj z bulionem i dopraw solą oraz pieprzem.

Faszerowana cukinia  - Krok 2

Krok 3

Mięsny farsz nałóż do cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym żółtym serem.

Faszerowana cukinia  - Krok 3

Krok 4

Faszerowaną cukinię zalej pomidorami z puszki oraz posyp dobrze rozkruszoną kostką Bulion warzywny Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotowe!

Faszerowana cukinia  - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Karolina Wijata-Gielec

    Karolina Wijata-Gielec , 30.07.2016

    smaczne i pomyslowo. mozna ciut dluzej trzymac w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gurianow

    Patrycja Gurianow , 16.07.2016

    Wybieram na dzisiejszy obiad! Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Zachęcamy :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 15.07.2016

    Dzięki, na pewno się skuszę, wygląda fascynująco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    To może skusi się Pani na faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem: https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-zapiekane-z-beszamelem-1 :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 14.07.2016

    wolę wersję z bakłażanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Ulala czuję się zaszczycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    zrobi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Miciuk

    Aga Miciuk , 14.07.2016

    Nie dodawaj chemii tylko podstawowe przyprawy i zioła :-D Ja tak robię i wychodzi pysznie :-D Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    Jola Michalska Pani Jolu ... Zgadzam się !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Michalska

    Jola Michalska , 14.07.2016

    Jeśli te chemię zastąpić normalnymi przyprawami to może być fajne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    jeśli świeżo zerwaną cukinię z mojego ogrodu miałabym nafaszerować chemią z knorra .... to ja dziękuję za taki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    To prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szymczyk

    Krystyna Szymczyk , 13.07.2016

    Muffinki też są super oraz wszystko co jest zrobione z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mata

    Piotr Mata , 13.07.2016

    Pychotka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 13.07.2016

    Uwielbiam . Robię też z pieczarkami. Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 13.07.2016

    Bardzo dobre,robiłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację ;) Życzymy smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Usik

    Jadwiga Usik , 13.07.2016

    Bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana cukinia Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to danie dla Ciebie, jeśli lubisz połączenie smaku warzyw i mięsa. Zanurzona w aromatycznym pomidorowym sosie cukinia nie tylko wyśmienicie smakuje – wygląda naprawdę imponująco! Zaserwuj to danie pozostałym domownikom lub gościom, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy.

Dla kogo?

Faszerowana cukinia to świetny sposób na to, by przemycić warzywa do diety dziecka. To proste, a zarazem efektowne danie przypadnie do gustu również dorosłym, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Na jaką okazję?

Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Faszerowaną cukinię najlepiej przyrządzić z młodych i świeżych warzyw. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku).

Dla urozmaicenia:

Faszerowana cukinia może zostać podana jako samodzielne danie, ale możesz też zaserwować ją z dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Dla smaku upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki.