
Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj średniej wielkości garnek. Zagotuj w nim 300 ml wody wraz z kostką bulionu Knorr. Korzystając gotowego wywaru, przygotuj kuskus zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj do sucha i przekrój na pół. Na patelnię wlej trochę oliwy, a gdy się dobrze rozgrzeje, wrzuć kawałki cebuli.
Krok 3
Do zeszklonej cebulki dodaj połówki pomidorków. W międzyczasie papryki dokładnie wymyj, przekrój na pół i wydrąż z nich cały środek, dbając o to, by nie uszkodzić skórki..
Krok 4
Do podsmażoną cebulę z pomidorkami dodaj kuskus oraz odrobine oliwy. Kilkakrotnie wymieszaj i gdy zacznie wrzeć wsyp sos sałatkowy Knorr oraz wyciśnij sok z cytryny. Całość dokładnie połącz, a gdy lekko ostygnie, nadziewaj połówki papryk.
Krok 5
Ser feta pokrój w niewielką kostkę i ułóż na wierzchu farszu. Gotowe papryki przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej pół szklanki wody na dno. Warzywa włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

Dobra rada:
Papryki faszerowane będą smakować jeszcze lepiej, gdy tuż przed wyjęciem z piekarnika oprószysz ich wierzch tartym parmezanem. Zanim trafią na stół, można je dodatkowo udekorować świeżymi, drobno siekanymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryki
Papryka, jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno? W faszerowanych paprykach można ukryć mnóstwo wyśmienitych składników, które nie od razu rzucają się w oczy. Niech każdy kęs będzie pyszną niespodzianką. Tym razem w nadzieniu znajdzie się drobniutki kuskus, przyjemnie słodkie pomidorki, pikantna cebula oraz słony ser feta. Zapraszamy do stołu na pyszne faszerowane papryki wege!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela kolorowych dań, zachwycających dużą ilością świeżych ziół i chrupiących warzyw. Gotowanie jest Waszą pasją i chcecie nią zarażać innych? Do zrobienia faszerowanych papryk możecie zaprosić całą rodzinę. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia, a frajda przy tym będzie pierwszorzędna.
Na jaką okazję?
Papryki świetnie znoszą działanie wysokiej temperatury, więc po wyjęciu z piekarnika prezentują się nad wyraz okazale. Z tego względu nie miejcie oporów przed podaniem ich gościom w czasie uroczystego przyjęcia. Faszerowane papryki wege doskonale się sprawdzą również na szybki obiad lub leniwą piątkową kolację w blasku świec.
Czy wiesz, że?
Pomarańczowe pomidory, które znajdziemy w przepisie, są dużo słodsze od swoich bardziej popularnych, czerwonych kuzynów. Dojrzałymi sztukami można się zajadać nie tylko na surowo tuż po umyciu, ale także dodawać do sałatek, dań mięsnych oraz potraw pokroju chutney czy nawet wieloskładnikowych zapiekanek.
Dla urozmaicenia:
Nie masz pod ręką kuskusu? Nic straconego! W farszu do papryki doskonale się sprawdzą również i inne rodzaje kasz np. jęczmienna, jaglana albo gryczana. Całość tuż przed podaniem warto oprószyć tartym serem o wyrazistym smaku. Ależ to pyszne!